Инженер: Усвояването на терасите и бутането на стени е недопустимо

Инженер: Усвояването на терасите и бутането на стени е недопустимо

pixabay

A A+ A++ A

"Усвояването на терасите и бутането на стени е недопустимо. По този начин отслабваме конструкцията на сградата. Това се правеше масово, когато някои колеги по една или друга причина казваха, че дадени стени не са носещи. Но в една масивна сграда, особено по долните етажи, не можем да кажем, че някой тухлен зид от 25 см не е носещ. Той оказва своето полезно действие към сградата. Неговото премахване отслабва при всички положения носимоспособността на сградата при сеизмични влияния“, обяснява инж. Атанас Ангелов в подкаста на Economic.bg – "Едно наум“.

Атанас Ангелов e председател на Управителния съвет на Българската асоциация на архитектите и инженерните консултанти (БААИК).

"В момента кампанията за подобряване на енергийната ефективност изисква всички сгради, които кандидатстват за енергийна ефективност, да имат технически паспорт. Това е едно от изискванията. Сега, дали ще се въведе за целия сграден фонд, зависи от регионалното министерство. Но вървим в правилна посока“, казва инж. Ангелов".

Инж. Ангелов е на мнение, че техническите паспорти на сградите са нещо наистина необходимо, защото по този начин освен че се дава ясен картина на състоянието на жилищния фонд в страната, но и собствениците ще станат по-отговорни, когато се налага да се вписва всичко, правено по апартамента.

#Строежа #незаконни строежи #разрешение за строеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници