Как Кьовеши подхвана корупцията в България

Как Кьовеши подхвана корупцията в България

ФБ/Лаура Кьовеши

A A+ A++ A

Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров беше арестуван по искане на Европейската прокуратура. Повдигнато му е обвинение за попълване на документи с невярно съдържание, както съобщи БНТ. Според прокуратурата той е замесен в измама със субсидии по проект за повишаването на енергийната ефективност на жилищни сгради. Димитров беше освободен от ареста в четвъртък срещу парична гаранция от 10 000 лв.

Новината за ареста на кмета от БСП обаче ни най-малко не смути лидерката на социалистите Корнелия Нинова. Тя не само определи задържането на Димитров като "политическа поръчка", а заяви, че партията остава зад Димитров, който ще бъде издигнат за трети кметски мандат.

Както се казва: "Мы своих не бросаем!"

Какъв обаче е интересът на ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши да погне БСП? На този въпрос г-жа Нинова и местните партийни функционери, които също застанаха зад кмета, нямат отговор.

Да, местните избори са само след два месеца и половина. Таймингът на ареста на Димитров - буквално часове преди да бъде обявена кандидатурата му, както и публичното му задържане в кметството пораждат въпроси. Вярно е също, че всеки е невинен до доказването на противното. Нека дори допуснем, че офисът на Кьовеши е бил подведен от източници в България. Но нима Димитров, ако е виновен, е единственият кмет или общински съветник в България, а и в ЕС изобщо, който се е изкушил да бръкне в кацата с меда? Доколкото ми е известно, това е първото обвинение срещу кмет, което европейската прокуратура отправя от своето създаване през 2017 насам.

Нима такива неща са се случвали само в Генерал Тошево? Ами другите представители на политическия елит - нима всички те са чисти като детски сълзи? А легендарните далавери със земеделските субсидии? Ами тези с парите от Брюксел за инфраструктура? А лидерът хидроинженер? А къщата в Барселона?

Какво трябваше да направи БСП

Най-вероятно преди Европейската прокуратура да "номинира" Димитров за най-корумпиран кмет в България (а може би и в Европа), тя със сигурност е събрала и проверила много внимателно и педантично фактите. Ще се изненадам, ако се окаже, че г-жа Кьовеши не си е написала домашното.

Отговорно решение в случая би било БСП да се дистанцират от Димитров докато съдът се произнесе окончателно по обвиненията срещу него. Това е политически зрялото поведение.

А ако Димитров бъде осъден с влязла в сила присъда, Нинова и местната организация на БСП в Генерал Тошево ще подадат ли оставки?

Автор: Петър Чолаков

Източник: Дойче веле

#лаура кьовеши #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници