Турция официално отрече да строи АЕЦ край Резово

Турция официално отрече да строи АЕЦ край Резово
Кметът на Царево Георги Лапчев коментира, че дори ТЕЦ на границата на България с Турция ще попречи на развитието на туризма в региона. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Правителството на Турция официално отрече да има планове за строеж на ядрена централа до южната си граница с България, но има инвестиционен интерес за строителство на ТЕЦ.

Това става ясно от дипломатическа нота от турското посолство в София до българското Министерство на външните работи.

Турция няма да строи АЕЦ до границата с Резово, пише в нотата на Анкара след запитване от българското правителство, съобщи пред БНР говорителят на външното министерство Весела Чернева.

„Така информацията, тръгнала от турски интернет сайт и подета от български медии, се оказа абсолютно невярна, въпреки че успя да уплаши населението в пограничния район", обясни Чернева.

Тя потвърди,  че в турското градче Инеада всъщност има интерес от строеж на топлоелектрическа централа.

„Отговорът на турската страна е, че има постъпило запитване за строеж на топлоелектроцентрала, а не на АЕЦ, каквито информации имаше. Това искане се разглежда от съответната енергийна комисия. Тепърва предстои и разглеждането на молбата за издаване на удостоверение дали проектът би бил екологично съобразен", каза говорителят на външно министерство.

„Нашето разбиране е, че този проект е в много, много начална фаза – това е уверението и на турската страна, ние сме в постоянен контакт и ще бъдем информирани за по-нататъшни решения на турското правителство след принципното разглеждане на молбата за изграждане на такава ТЕЦ", уточни тя.

Още в четвъртък стана ясно, че турският външен министър Ахмед Давутоглу е опровергал спекулативните твърдения за атомна централа пред евродепутата Евгени Кирилов.

Областният управител на Бургас Константин Гребенаров също съобщи, че е получил официален отговор от генералния консул на Турция, че южната съседка на България няма да строи АЕЦ, но има инвестиционен интерес за изграждане на ТЕЦ в град Инеада, която се предвижда да работи с вносни въглища и с мощност 1.200 MW.

За идеята на Турция за построяване на АЕЦ или ТЕЦ край Резово се заговори през май.

Местните жители са притеснени, че това ще убие туристическия им бизнес.

Кметът на Царево Георги Лапчев коментира, че дори ТЕЦ на границата на България с Турция ще попречи на развитието на туризма в региона.

По думите му „20-милионен Истанбул ще изгаря отпадъците си тук”.

Най-засегнати от централата ще бъдат Царево, Приморско и Созопол, където най-силно ще се усеща разпадът на пепелта.

#Турция #АЕЦ #ТЕЦ #Резово #България #София #Анкара #Истанбул #Весела Чернева #Министерство на външните работи #Инеада #Ахмед Давутоглу #външен министър на Турция #Константин Гребенаров #Бургас #Георги Лапчев #кмет на Царево #Царево #Приморско #Созопол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »