Златното съкровище от Свещари отпътува за София

Златното съкровище от Свещари отпътува за София
Особено впечатляващ е начелникът с прекрасна конска глава, чиято основа е направена като глава на лъв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Намереното златно съкровище при разкопки в най-голямата могила в некрополния комплекс в Свещари, отпътува за София под засилена полицейска охрана.

Съкровището беше открито в дървено сандъче, заедно с обгорели кости, чието съдържание увенча с успех дългогодишната работа на археолога ст.н.с. д-р Диана Гергова, предаде БГНЕС.

Апликации към конска сбруя, диадеми, гривни, конска глава, всичко това ювелирно изработено от злато, са част от погребението на гетски владетел, живял по тези земи в края на IV и началото на III век.

Екипът на проф. Диана Гергова, един от най-изтъкнатите специалисти по тракийска археология от Националния археологически институт с музей при БАН, се натъкна на находката при разкопаването на т.нар. Омуртагова могила.

Намерени бяха части от дървено сандъче, в което има обгорели кости и пепел заедно с множество изключително запазени златни предмети.

Те датират от края на 4 и началото на 3 век пр. Хр. Сред тях има диадема, 4-5 златни гривни, апликации към конска сбруя, множество апликациии с женска глава на богиня, мъниста.

Особено впечатляващ е начелникът с прекрасна конска глава, чиято основа е направена като глава на лъв.

Първоначално откритите златни експонати са около 1.5 кг, но проучванията продължават.

По думите на проф. Гергова подобна находка не е откривана досега на територията на България, а и на територията на гетското средище изобщо.

„Гетите са насипвали могилите си на три етапа, като на всеки етап са извършвали определени обреди и са поставяли някакви дарове. Досега обаче не сме имали доказателство и тук за пръв път имаме такъв пример, в който в един от етапите от насипването на могилите е било положено това ковчеже като дар, вероятно свързан с владетеля, който трябва да е погребан. Надявам се, че следващата година ще можем да открием и неговото погребение", казва археоложката.

Тя очаква находката да провокира Министерството на културата да отпусне най-после средства за пълното проучване на този знаков тракийски паметник, още повече, че е част от археологическия резерват „Сборяново", където се намира последният български паметник от ЮНЕСКО – тракийската гробница в Свещари.

Желанието на проф. Диана Гергова е т.нар. Омуртагова могила да се превърне в един музей, като разкопаната част стане музейна зала, където да се експонират разкритите паметници и посетителите да могат да научат много нови неща за изключителната култура на тракийските гети.

#златно съкровище #Свещари #София #Диана Гергова #БАН #Националния археологически институт #Омуртагова могила #България #Министерството на културата #ЮНЕСКО #Сборяново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"