Николич: Сърбия ще изпълни критериите за ЕС, но няма да признае Косово

Николич: Сърбия ще изпълни критериите за ЕС, но няма да признае Косово
Сръбският президент Томислав Николич е на посещение в гръцката столица Атина, където се срещна първо с колегата си Каролос Папуляс. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия ще изпълни критериите за членство в ЕС, но няма да признае Косово, увери президентът на Сърбия Томислав Николич.

Той е на посещение в гръцката столица Атина, където се срещна първо с колегата си Каролос Папуляс, предаде радио Б92, цитирано от БГНЕС.

Гръцкият президент отбеляза, че геополитическата обстановка в региона е чувствителна, което прави двете страни длъжни да проявяват солидарност, що се отнася до критичните национални въпроси и исторически приятелските отношения.

Томислав Николич пък обяви, че защитата на сръбския суверенитет е национален интерес.

Той благодари на Каролос Папуляс за оказаната подкрепа по въпросите за запазване на сръбската териториална цялост и членство в ЕС, и обеща, че Белград ще отвръща със същото.

„Сърбия ще помага на Гърция, ако тя иска да разреши част от проблемите си. Имаме приятелство, репутация и доверие, така че можем да помагаме на хората да се помиряват," увери сръбският държавен глава.

Гръцкият му колега наблегна също на позицията на Атина относно Кипър и съседна Македония. Той изтъкна, че Гърция подкрепя сръбската интеграция в ЕС и че главната й политика е да защитава стабилността и мира.

„Подкрепяме присъединяването в ЕС на целите западни Балкани. По този начин ще постигнем общоевропейската цел и ще затвърдим стабилността в Сърбия," заяви Каролос Папуляс.

#Сърбия #Гърция #Томислав Николич #Каролос Папуляс #Президент на Сърбия #президент на Гърция #членство в ЕС #Косово #Македония #Кипър #спор за името #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници