Борисов: Не е честно България да е извън Шенген

Борисов: Не е честно България да е извън Шенген
Не е честно България да е извън Шенген, обяви министър-председателят Бойко Борисов пред президента на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не е честно България да е извън Шенген, обяви министър-председателят Бойко Борисов.

Той неочаквано се включи в семинара „Градското измерение на политиката на сближаване", организиран от групата на ЕНП в Комитета по регионите, въпреки че организаторите обявиха, че ще отсъства.

„Не е честно да сме извън Шенген, България е пример за своите съседи, изпълнили сме 100% критериите," заяви Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че президента на ЕК Жозе Мануел Барозу също твърди, че правителството е изрядно по лотовете на магистралите.

„Към момента ни е 7,2 млрд. лв. фискалният резерв и още 1 млрд. чакам да ми плати Брюксел до края на този месец," продължи премиерът.

Той се оплака от всекидневния бежански натиск по границите на България от Сирия, Ливан, Тунис и други страни, с който Румъния не трябвало да се справя.

„Стотици бежанци храним всеки ден в нашите бежански центрове, харчим пари, строим сгради, не е честно така да се подхожда към България," изрази възмущението си той.

Бойко Борисов призова ЕНП по-скоро да вземе отношение към този проблем.

„Ние ги спираме и сме надеждна охрана на границата на ЕС, а сега, когато харчим толкова пари, заради една партия в Холандия, не е честно да сме извън Шенген," продължи с обясненията той.

„Преди 6-7 месеца бяхме атакувани от опозицията, че сме изяли фискалния резерв, но това беше по простата причина, че те никога не са работили с еврофондове и не знаят как се работи," заяви още Бойко Борисов и припомни замразяването на европейското финансиране по време на Тройната коалиция.

„Какво направихме ние - кофинансираме от фискалния резерв и в същото време, не забравяйте, че сме в най-голямата финансова криза. Ние строим повече, отколкото за 20 г. са построили," категоричен е Борисов.

#България #Шенген #Бойко Борисов #премиер на България #Комитет на Регионите #ЕНП #Жозе Мануел Барозу #Холандия #бежанци #фискален резерв

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници