Путин одобри новия началник на армията - „военен до мозъка на костите“

Путин одобри новия началник на армията - „военен до мозъка на костите“
Причина за кадровата промяна на върха на командването на армията е пенсионирането на генерал Николай Макаров (на снимката). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Владимир Путин одобри кандидатурата на Валерий Герасимов за началник на Генералния щаб на руската армия.

Командващият войските на Централния военен окръг Валерий Герасимов бе предложен за поста на освободения Николай Макаров от министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, предадоха РИА „Новости" и БГНЕС.

„Предлагам за длъжността началник на Генералния щаб Валерий Василиевич Герасимов - човек военен до мозъка на костите, човек, който е преминал дълъг жизнен път във войските, човек, уважаван в армейските среди, с колосален опит в работата и на Генералния щаб, и непосредствено в полевата работа. И, разбира се, с опит в бойни действия," заяви Сергей Шойгу по време на среща с Владимир Путин, на която присъствал и Герасимов.

„Мисля, че министърът е подбрал подходяща кандидатура и се надявам, че вие ще работите с пълно себераздаване и ефективно," заяви държавният глава.

Причина за кадровата промяна е пенсионирането на генерал Николай Макаров.

Новият военен министър Сергей Шойгу в момента води консултации за кадрови промени главно във висшия команден състав.

Засега не се предвижда смяна на командващите видове въоръжени сили и родове войски, а в министерството ще бъдат върнати редица генерали, които са били отстранени от предишния министър Анатолий Сердюков.

Един от тези военачалници е бившият главнокомандващ ВМФ адмирал Владимир Висоцки, който през май т.г. не беше пенсиониран, а оставен на разположение на министерството. Предвиждат се смени и на заместник-министри на отбраната.

#Русия #Владимир Путин #президент на Русия #Николай Макаров #Генерален щаб #армия #Валерий Герасимов #Сергей Шойгу #министър на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »