Плевнелиев: Нека се гордеем с патриарх Максим

Плевнелиев: Нека се гордеем с патриарх Максим
Патриарх Максим беше достоен патриарх, един добър и благ човек. Покланям се пред това, което той направи, заяви Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нека се гордеем с това, което патриарх Максим направи за единството на българската църква и за духовността на българите, призова президентът Росен Плевнелиев минути преди да започне опелото.

„Патриарх Максим беше достоен патриарх, един добър и благ човек. Покланям се пред това, което той направи. С чисто сърце си пожелавам следващият патриарх да бъде толкова достоен, колкото беше той," допълни държавният глава, цитиран от БГНЕС.

Председателят на парламента Цецка Цачева ще запомни Дядо Максим с неговия стоицизъм за единението на българския народ.

В храма присъстват много политици, депутати, представители на различните вероизповедания и на дипломатическия корпус, акредитиран у нас.

Тленните останки на патриарх Максим бяха внесени в храм-паметника „Св. Александър Невски" в 7:30 часа сутринта в петък. Те бяха положени в центъра на храма, а около тях се подредиха четирима представители на Националната гвардейска част.

Погребалната церемония ще се извърши в 15:30 часа в Троянския манастир, където патриархът е пожелал да бъде погребан зад иконата на Св. Богородица Троеручица.

В деня на национален траур България се прощава с патриарх Максим, който почина рано сутринта на 6 ноември на 98-годишна възраст след 41 г. начело на Българската православна църква.

#патриарх Максим #Българска православна църква #БПЦ #Росен Плевнелиев #Президент на България #Цецка Цачева #председател на НС #храм-паметник „Св. Александър Невски"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници