Найденов: Внасяме 80% от зеленчуците

Найденов: Внасяме 80% от зеленчуците
България разполага с 3 пъти повече зърно от необходимото, но внася 80% от зеленчуците, заяви министърът на земеделието. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България разполага с 3 пъти повече зърно от необходимото, но внася 80% от зеленчуците, заяви министърът на земеделието.

„Миналата година имахме 3 пъти повече зърно от необходимото и какво от това – внасяме 80% от зеленчуците. Това ли искаме?“, запита риторично земеделският министър Мирослав Найденов, цитиран от БГНЕС.

„Затова механизмите, които има правителството, са чрез националните доплащания и държавните помощи да пренасочим ресурса от сектор „Зърнопроизводство“, който е добре развит, към секторите, които са на ръба на оцеляването“, каза той. „Знаех, че когато тръгнем да нарушаваме това статукво, градено години назад, тези, които се ползват от статуквото, ще реагират“, обясни Найденов в защита на политиката на правителството да ограничи субсидиите за зърнопроизводителите.

„Ние от държава, която бяхме основният експортьор на хранителни продукти, в момента изнасяме само зърно“, повтори той. „Ако то се субсидира и отива в Саудитска Арабия например, кого субсидираме“, продължи министърът.

Според него не може да продължи тази практика, която дава конкурентно предимство на едни за сметка на други. Ако това се повтаря, ще имаме само зърно.

„Ако те смятат, че тези действия с нещо са им помогнали, да ги повторят“, обърна се той към зърнопроизводителите. „Видяха, че под натиск на машини и трактори нищо не се променя. Обществото има въпроси към тях, на които те трябва да отговорят. Ние отговорихме на това как е направен бюджетът и какъв е“, каза още Мирослав Найденов.

#Мирослав Найденов #министър #зърно #субсидии #България #зеленчуци #зърно #Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"