Кипър пред финални преговори за международна финансова помощ

A A+ A++ A

В четвъртък в Кипър пристигнаха представителите на европейската „Тройка", а в петък започват финалните преговори с правителството в Никозия, в които трябва да се постигне споразумение за отпускането на международна финансова помощ за страната.

Размерът на сумата, която Кипър ще получи като международна финансова помощ, още не е обявен официално, информира БНР.

Той до голяма степен зависи от средствата, които ще са необходими за рекапитализация и спасяване на кипърските банки. Това ще стане ясно във финалната фаза на преговорите с ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), каза финансовият министър Васос Сиарлис.

Правителственият говорител Стефанос Стефану потвърди решимостта на правителството за постигане на споразумение, което запазва ключовите постижения на работниците и създава условия за излизане от рецесията чрез икономически растеж и нови работни места.

Той посочи, че споразумението с международните кредитори трябва да служи по най-добрия начин на интересите на страната.

След серия от консултации с лидерите на политическите партии, синдикатите и работодателите правителството представи на „Тройката" пакет от контра-предложения, обхващащи банковия сектор, бюджета, икономиката, социалната сфера.

Най-спорни моменти в преговорите с „Тройката" са съкращенията на заплати, пенсии и социални помощи. Правителството отхвърля искането на кредитори за премахване на 13-та заплата и автоматичната инфлационна индексация на доходите.

Кипър не приема и исканата от кредиторите промяна в корпоративния данък, тъй като това ще удари значително местната икономика. Различни са позициите и по отношение на срока за фискалната корекция. „ТройкатаЮ настоява за по-твърди рестриктивни мерки в продължение на три години, до 2015 г., а правителството разширява този период начетири години, до 2016 г.

Преговорите между европейската тройка и правителството ще продължат с интензивна програма до понеделник, когато в Брюксел е срещата на Еврогрупата.

#Европейски съюз #ЕС #МВФ #ЕЦБ #данъци #заплата #кредитори #помощ #Кипър #Европейска централна банка #Международен валутен фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »