София, Варна и Бургас са предпочитаните градове от инвеститорите

София, Варна и Бургас са предпочитаните градове от инвеститорите
Все повече българи предпочитат столицата пред останалите градове, заради по-добрите възможности за работа. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

София, Варна и Бургас са сред предпочитаните градове от инвеститорите, сочи изследване на Института за пазарна икономика.

Изследването, занимаващо се с регионалните профили на страната, е установило, че заради икономическата криза и безработицата голяма част от населението в активна възраст предпочита да смени града заради по-добра работа, предаде „Дарик“.

Все повече българи предпочитат столицата пред останалите градове, заради по-добрите възможности за работа, сочат данните от изследването на Института за пазарна икономика. Според останалите показатели Кюстендил се класира като града с най-нисък интерес за инвестиции.

Десислава Николова от института обясни, че се наблюдава повсеместно влошаване на демографията в абсолютно всички региони, без изключение. Единствените области с положителен механичен прираст, тоест повече хора се преселват в тази област, отколкото да я напускат, са София-столица, Варна и Бургас.

Дори за Варна и Бургас този механичен прираст по-забележимо се наблюдава от 2007 г. насам, отбеляза Николова. Областите с най-високи нетни темпове на изселване са Смолян, Ямбол, Видин, Разград, Враца и Сливен. Те се обезлюдяват изключително бързо.

В същото време по отношение на естествения прираст там тенденциите са още по-негативни, също в абсолютно всички области, посочват от института.

Сред препоръките на Института за пазарна икономика към управляващите за подобряване на средата на живот и бизнеса е осигуряване на по-голяма финансова независимост на общините и увеличаване на правомощията в икономическата и социална политика.

#София #Варна #Бургас #инвестиции #инвеститори #Десислава Николова #Институт за пазарна икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"