Комисията за помилване се е произнесла по 29 молби за октомври

Комисията за помилване се е произнесла по 29 молби за октомври
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

По 29 молби, подадени от 36 осъдени лица, се е произнесла през месец октомври Комисията по помилването при президента, като всички преписки са решени с предложения за отказ от помилване, сочи редовният месечен отчет на Комисията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Разглеждането на 16 молби е било прекратено, тъй като няма нови обстоятелства след скорошното произнасяне на вицепрезидента Маргарита Попова или молителят е търсил реабилитация, а не помилване.

През октомври броят на молбите, разгледани от Комисията, е равен на този на новопостъпилите молби, достигайки 45.

Съвместно криминологично изследване на отношението на лишените от свобода към помилването ще проведат експерти на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" в Министерството на правосъдието и Комисията по помилването.

Проучването е продължение на пилотното изследване на експертен екип на „Изпълнение на наказанията", представено на Кръглата маса „Помилването: социални митове и правна реалност", организирана от президентската институция на 11 юли 2012 г.

Комисията работи и по сравнителноправен анализ на моделите за помилване в Европа. Резулатите от всички изследвания ще бъдат представени на българо-германска конференция по проблемите на помилването и наказателните политики в Европа, планирана за края на месец ноември.

На 25 октомври вицепрезидентът Маргарита Попова и Фондация „Фридрих Еберт" подписаха рамково споразумение за сътрудничество за модернизиране на методиката, която българските затвори прилагат, за да оценят риска от рецидив.

С това започна проектът „От риск към сигурност: реформа на системата за оценка на риска от рецидив", подготвен от Комисията. Оценката на риска е сред основните критерии, които Комисията анализира, когато изготвя предложенията си до вицепрезидента дали да упражни правото на помилване за конкретен осъден.

В рамките на този проект ще бъде проведено и мащабно изследване на рецидивната престъпност в България, експертна подкрепа за което бе договорена неотдавна с правителството на германската провинция Райнланд-Пфалц.

#молби #Комисия по помилването #затвори #вицепрезидент #Маргарита Попова #помилване #присъди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"