Плевнелиев сравни Доган с македонистите

Плевнелиев сравни Доган с македонистите
Идеята на Плевнелиев е лидерът на ДПС да се обясни в парламента, „за да не се спекулира от партиите вляво и вдясно". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев реагира остро на изказванията на лидера на ДПС Ахмед Доган за Балканската война, като го сравни с привържениците на македонизма.

"Опитвайки се да обясним на Македония, че историята не може да бъде фалшифицирана, се сблъскваме със същия този казус тук, в България, с изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган за Балканската война," заяви президентът Росен Плевнелиев.

В неделя Доган обяви, че е „необходим нов общ прочит на историята по отношения на Балканската война, с участието на историци от всички балкански страни, участвали в нея" и че това „е не само война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които ние по-късно определихме като различни вариации на възродителен процес".

Плевнелиев покани Доган да излезе в парламента и да обоснове много точно позицията си за Балканската война, предаде „Медиапул".

„Не би могло да бъде отговорна политическа позиция тази, която поставя под съмнение освободителния характер на Балканската война", каза президентът.

Според него от полуизказани думи се развихря много голям скандал, изгоден за много политици.

Изявлението на Ахмед Доган последва казуса с неизбирането на ген. Васил Делов за почетен гражданин от общинския съвет на Кърджали заради съпротивата на ДПС. Очаквано предизборно повечето партии, начело с ГЕРБ и БСП, заклеймиха изказването на Доган.

Затова идеята на Плевнелиев е лидерът на ДПС да се обясни в парламента, „за да не се спекулира от партиите вляво и вдясно".

#Президент на България #Росен Плевнелив #история #Македония #изказване #Ахмед Доган #Балканска война #Парламент #ДПС #Кърджали #Васил Делов #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"