60 секунди спорт на ден, за да нямате диабет

60 секунди спорт на ден, за да нямате диабет
A A+ A++ A

Само една минута упражнения на ден предпазва от диабет, установиха британски учени.

Хората, които правят кратки велокросове по три пъти в седмицата, е много по-малко вероятно да се разболеят от диабет от втори тип. Учени от университета в Бат поискали от доброволци да правят два 20-секундни велокроса три пъти в седмицата, допълват от БГНЕС.

След шест седмици учените установили подобряване с 28% на инсулиновата им функция. Диабет от втори тип възниква, когато нивата на кръвната захар достигнат до опасно високи стойности заради намалената инсулинова функция, често предизвикана от заседналия начин на живот.

Заболяването може да причини усложнения на сърцето, бъбреците, очите и краката, които могат да са опасни за живота. Редовните упражнения помагат да поддържат ниски нива на кръвната захар, но забързаният начин на живот и липсата на мотивация са причина 66% от хората да не изпълняват препоръчваните 30 минути умерена физическа дейност пет пъти в седмицата.

Велокросовете не са подходящи за смъкване на килограми, тъй като спринтовете са много кратки, за да изгорят калории, но те подобряват общото физическо състояние на хората, установили още изследователите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"