754 лева е средната заплата през септември

754 лева е средната заплата през септември
поред статистиката най-ниско платени са административните дейности, хотелиерството и ресторантьорството със средна месечна заплата около 500 лева. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Средната работна заплата през третото тримесечие на 2012 г. е изчислена на 754 лева, показват предварителните данни на Националния статистически институт.

Данните сочат, че средното възнаграждение е намаляло с половин процент, сравнено с предишните месеци. За година обаче средната работна заплата се е увеличила с почти 9 на сто. През септември средната работна заплата в страната е била 768 лева - с 18 лева повече, отколкото през юли.

Най-голямо e увеличението в селското стопанство и търговията с автомобили и мотоциклети. По-високи заплати през третото тримесечие са получавали и в добивната промишленост.

Според данните най-високи заплати за периода от юли до септември са получавали работещите на трудов договор в областта на съобщенията и разпространението на информация със средно възнаграждение от 1750 лева на месец. Другите най-добре платени сектори са производството и разпространението на електрическа и топлинна енергия, където заплатата е около 1500 лева.

Според статистиката най-ниско платени са административните дейности, хотелиерството и ресторантьорството със средна месечна заплата около 500 лева.

В края на септември по-малко са наетите по трудов договор, особено работещите в преработвателната промишленост и хотелиерството.

#заплата #средна заплата #септември #Национален статистически институт #данни #Селско стопанство #хотелиерство #ресторантьорство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »