Дянков: Ще надминем Гърция и ще настигнем Португалия и Испания

Дянков: Ще надминем Гърция и ще настигнем Португалия и Испания
По думите на министъра най-добрият стимул за икономиката са ниските данъци, строенето на инфраструктура, която се прави с рекордни темпове и намаляване на административната тежест. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не само, че ще настигнем и надминем Гърция, а ще настигнем и Португалия, ще настигнем и Испания, ще настигнем и всички тези държави, които не са успели да се реформират, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Коментарът на Дянков дойде след приемането на първо четене на Законопроекта за държавния бюджет за 2013 г..

Финансовият министър заключи, че Гърция е в криза, защото социалистите са я водили дълго време и продължиха да я водят и в голяма част от началото на кризата, цитира думите му информационна агенция „Фокус".

„България е направила много не само в това правителство – и някои предишни правителства са правили реформи, но успехът на това правителство е, че успя да запази реформите отпреди – примерно, ниските данъци, и да създаде неща като нова инфраструктура, която никое предишно правителство не си е помисляло да направи. Вървим нагоре", заяви Дянков.

По думите му Министерството на финансите ще подкрепи минимални промени в проектобюджета за 2013 г.

„20 млн. лева повече да влязат в образованието, така че единните разходни стандарти да се увеличат допълнително, и с тези 20 млн. ще станат общо 97 млн. лева. Подкрепяме тази промяна. Имаме и възможност от спестени лихви за следващата година (виждаме как вървят тази година лихвите) да си го позволим - евентуално допълнителни 30 млн. лева за изграждане на изцяло нови детски градини. Извън тези промени, от Министерство на финансите няма да подкрепяме други промени", посочи Дянков.

Помолен да коментира, че бюджетът за догодина прилича на студентско меню, Дянков заяви, че България и с Полша са единствените две държави в цяла Източна Европа, които са се справили с кризата.

По думите на министъра най-добрият стимул за икономиката са ниските данъци, строенето на инфраструктура, която се прави с рекордни темпове и намаляване на административната тежест.

„По всички тези показатели може да се направи още много, но факт е, че ние сме направили много повече от предишните и сме направили много повече от другите държави в ЕС. Не случайно нас ни сочат за пример не само за добрите финансови резултати и финансова стабилност, а в доклада, който днес прочетох, ни сочат за пример и за държава, която в много тежка икономическа ситуация в цяла Европа е съумяла да запази икономическия ръст – нещо, което Унгария, Чехия, Словакия, Румъния не са успели да направят", каза още Дянков.

#Министър на финансите #Симеон Дянков #бюджет #Гърция #криза #Испания #Португалия #ЕС #Европейски съюз #икономика #данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници