Строителството на „Южен поток" ще струва 16 млрд. евро

Строителството на „Южен поток" ще струва 16 млрд. евро
Окончателните инвестиционни решения за строителството на газопровода в България и Словения може да бъдат подписани до 15 ноември. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Строителството на газопровода „Южен поток" ще струва близо 16 млрд. евро, съобщи зам.-началникът на департамента за управление на проекти на „Газпром" Алексей Серебряков.

Серебряков посочи, че точната стойност на проекта ще стане известна към средата на 2013 г., предадоха „Вести" и информационна агенция „Фокус".

Изграждането на морския участък ще струва около 10 млрд. евро, а на сухопътната част в Европа – около 6 млрд. евро. Засега „Газпром" е спрял работа по създаването на съвместни предприятия за строителството на газопровода с Австрия и Гърция.

През следващата седмица се планира подписването на окончателното инвестиционно решение за „Южен поток" между „Газпром" и италианската компания „Ени".

Началото на строителството трябва да бъде дадено на 7 декември, а окончателните инвестиционни решения за строителството на газопровода в България и Словения може да бъдат подписани до 15 ноември.

По-рано в четвъртък енергийният министър Делян Добрев също съобщи, че подписването на договорите за „Южен поток" и новите цени на газа се отлагат за следващата седмица – сряда или четвъртък, защото петък – 9 ноември, е Ден на национален траур заради кончината на патриарх Максим.

Миналата седмица стана ясно, че руският президент Владимир Путин няма да дойде в България на 9 ноември за подписването на договора и визитата му засега е отложена за декември.

Трасето на газопровода „Южен поток" ще бъде изцяло ново съоръжение и няма да ползва в нито една своя отсечка съществуващата газопреносна система, каза още министърът.

Ползите от „Южен поток" за България са многостранни – от една страна, приходи от транзита на газ, от друга – разкриване на нови работни места, посочи още той.

Добрев заяви, че инвестицията в проекта ще бъде повече от 3 млрд. евро, макар че точната й стойност ще стане ясна, след като се състоят процедури за избор на изпълнители.

Подписването на договора за „Южен поток" се обвързва с подписването на новия договор за доставка на природен газ от Русия.

Министърът обяви, че през следващата седмица ще стане ясна новата цена за доставка на руски газ. Според него тя ще бъде по-изгодна от сега действащата.

#газопровод #газ #Словения #инвестиции #България #„Газпром" #строителство #„Южен поток" #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Делян Добрев #президент на Русия #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници