България търси финанси за корабоплаването по Дунав

България търси финанси за корабоплаването по Дунав
В четвъртък зам.-министърът на транспорта Камен Кичев беше на национална среща за развитие на пристанищата по река Дунав, която се проведе в рамките на проект DaHar, съобщиха от транспортното министерство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще търси европейско финансиране за подобряване на корабоплаването по река Дунав, каза зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев.

В четвъртък Кичев беше на национална среща за развитие на пристанищата по река Дунав, която се проведе в рамките на проект DaHar, съобщиха от транспортното министерство.

Форумът се организира от Изпълнителна агенция „Морска администрация" и в него взеха участие представители на изпълнителната власт, на професионални транспортни обединения и асоциации, на бизнеса и др.

„Създаден е българо-румънски комитет и се надяваме, че ще можем да се възползваме от европейски средства по програмата „Свързана Европа" за подобряване на навигацията по река Дунав", каза зам.-министър Кичев.

Той обясни, че река Дунав е много важна и този вид транспорт е приоритетен, като добави, че към момента се използва под 10% от капацитета на реката и държавата заедно с бранша трябва да набележат мерки, които могат да подпомогнат развитието на водния транспорт.

„Стартирали сме концесионни процедури за повечето големи пристанища по река Дунав и се надявам в близко бъдеще да привлечем сериозни инвеститори", каза Кичев, към което коментира, че това е най-правилният път за развитие на тази дейност.

„Надявам се действията, които предприемаме, да доведат до подобряване на пристанищната инфраструктура и възможностите за интермодалност", допълни той.

От своя страна изпълнителният директор на „Морска администрация" к.д.п. Сергей Църнаклийски обясни, че проектът DaHar има за цел да насърчи транспортната логистика и да подпомогне развитието на крайдунавските общини.

Проектът DaHar – „Развитие на пристанищата по река Дунав" се изпълнява по Оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Югоизточна Европа 2007 – 2013" . Целта е да се проучи потенциалът на дунавските пристанища (специализиране и строеж на контейнерни и ро-ро пристанищни терминали), като се изработи обща стратегия за насърчаване на транспортната логистика в региона и да се подобрят икономическите показатели на населените места по река Дунав.

В проекта участват 23 партньори от шест държави, сред които пристанищни оператори, общини, фондации, научни институти и други.

#корабоплаване #река Дунав #информационните технологии и съобщенията #Камен Кичев #финанси #Морска администрация #Сергей Църнаклийски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници