Вселенският патриарх Вартоломей: Максим беше боец, изпълнен с търпение

Вселенският патриарх Вартоломей: Максим беше боец, изпълнен с търпение
„Имам много добри спомени с него, затова дойдох с особена скръб заради неговата смърт", каза Вселенският патриарх Вартоломей по повод кончината на патриарх Максим. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Вселенският патриарх Вартоломей се поклони пред тленните останки на българския патриарх Максим в църквата „Св. Неделя".

„Имам много добри спомени с него, затова дойдох с особена скръб заради неговата смърт. Идвал съм много пъти в България, винаги по приятни поводи, но този път дойдох за едно тъжно събитие – за да се сбогувам от страна на Вселенската патриаршия с брата патриарх Максим, който дълго, в продължение на 41 години бе на патриаршеския трон", заяви патриарх Вартоломей, след като пристигна на летището в София, за да се сбогува с главата на Българската православна църква, предаде БТА.

По думите му тези години са били „Божията благодат не само за него, но и за българския народ".

„Тези 41 години не бяха никак лесни, но Максим бе боец, изпълнен с търпение, и Господ помогна, за да може българският народ днес да диша свободно и той да види преди да почине, че България е част от Европейския съюз”, заяви Негово светейшество.

„За този напредък на вашия народ, ние сме много щастливи и се молим българските митрополити да изберат най-добрия нов патриарх”, каза още той.

Продължава архиерейската Света Литургия в памет на българския патриарх Максим. Повечето министри от правителството, както и премиерът Бойко Борисов се поклониха пред тленните останки на Негово Светейшество.

Премиерът целуна ръка на Вселенския патриарх, който запали свещ в памет на патриарх Максим, предаде БГНЕС.

„Вас и всички благочестиви и православни християни да помене Господ Бог в царството си всякога, сега и завинаги и во веки веков", каза в молитвата Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Огромни опашки се вият пред църквата „Св. Неделя", където миряните чакат да си вземат последно сбогом с духовния глава на Българската православна църква.

В момента се изпълнява Евхаристийният канон, в който възгласът е: „Да издигнем сърцата си нагоре", на който се отговаря: „Издигнати са към Господа".

Църквата призовава всички миряни, които искат да се поклонят пред останките на патриарха, да го направят в четвъртък, защото в петък в храма „Св. Александър Невски" това няма да бъде възможно.

Непосредствено след опелото в петък, неговото тяло ще бъде отнесено в Троянския манастир, където Дядо Максим ще бъде погребан.

В четвъртък „Света Неделя" ще бъде отворена за всички миряни, които имат желание да отдадат последна почит пред духовния глава на Българската православна църква.

Българският патриарх Максим почина на 98-годишна възраст на 6 ноември рано сутринта в правителствена болница.

Той беше там на лечение повече от месец. Патриархът е починал от сърдечна недостатъчност.

Негово Светейшество патриарх Максим беше начело на Българската православна църква 41 години (1971-2012). Той беше най-дълго управляващият патриарх на БПЦ.

#патриарх Вартоломей #патриарх Максим #Българската православна църква #София #България #Европейския съюз #митрополит Николай #Бойко Борисов #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници