Подписват за „Южен поток” и новите цени на газа след седмица

Подписват за „Южен поток” и новите цени на газа след седмица
Подписването на договора за „Южен поток" се обвързва с подписването на новия договор за доставка на природен газ от Русия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Подписването на договорите за „Южен поток" и новите цени на газа се отлага за следващата седмица – сряда или четвъртък, защото петък – 9 ноември, е Ден на национален траур заради кончината на патриарх Максим.

Това заяви в четвъртък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод на предстоящото подписване на договора за изграждане на газопровода на българска територия, цитиран от БТА.

Миналата седмица стана ясно, че руският президент Владимир Путин няма да дойде в България на 9 ноември за подписването на договора и визитата му засега е отложена за декември.

Трасето на газопровода „Южен поток" ще бъде изцяло ново съоръжение и няма да ползва в нито една своя отсечка съществуващата газопреносна система, каза още министърът.

Ползите от „Южен поток" за България са многостранни – от една страна, приходи от транзита на газ, от друга – разкриване на нови работни места, посочи още той.

Добрев заяви, че инвестицията в проекта ще бъде повече от 3 млрд. евро, макар че точната й стойност ще стане ясна, след като се състоят процедури за избор на изпълнители.

Подписването на договора за „Южен поток" се обвързва с подписването на новия договор за доставка на природен газ от Русия.

Министърът обяви, че през следващата седмица ще стане ясна новата цена за доставка на руски газ. Според него тя ще бъде по-изгодна от сега действащата.

Добрев присъства на представяне на студентски проекти по предприемачество в Руския културно-информационен център.

Миналата седмица от ДСБ настояха премиерът Бойко Борисов да запознае парламента с подготвения договор за газопровода и отправиха редица въпроси, свързани с възможността за България да купува газ пряко от трети страни и да го транспортира по „Южен поток".

Десните предупредиха, че на България може да бъде наложена санкция от Брюксел, която не е по-малка от 15 000 евро на ден.

Този проект ще бъде финансиран с привлечени средства. Тези привлечени средства ще се плащат от транзитни такси, обясни преди дни Делян Добрев.

България трябва да подпише споразумението по „Южен поток" до 15 ноември.

До тази дата трябва да приключат и преговорите за цената и параметрите на новите договори за газа от Русия, влизащи в сила от 1 януари 2013 година.

#Южен поток #патриарх Максим #Ден на национален траур #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Владимир Путин #президент на Русия #България #Русия #Бойко Борисов #премиер #ДСБ #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници