Първите небостъргачи се издигат в София

Първите небостъргачи се издигат в София
„Капитал Форт” е проект на „Аткинс” – Великобритания, строили „Бурдж ал Араб” и „Ей енд Ей Архитектс” (България). Снимка: ibera-bg.com
A A+ A++ A

Въпреки кризата, която замрази инвестиционните намерения в областта на строителството, София е на път да се сдобие с първите си кандидат-небостъргачи.

„Капитал форт" на „Цариградско шосе" и „Милениум център” в центъра на столицата (до НДК) със сигурност ще променят ритъма на града около себе си и са сериозно предизвикателство – и за проектантите, и за строителите.

Двата проекта ще са показателни и доколко успешно като бизнес модел може да бъде високото строителство в България, пише в. „Сега".

На фона на пустеещите офиси основното притеснение е, че проектите икономически няма да издържат и ще се превърнат в поредните празни бизнес сгради.

Макар да признават, че управлението на една висока сграда е предизвикателство, инвеститорите в първите два кандидат-небостъргача все пак са оптимисти.

За тях издигането на висока сграда в столицата ще доближи града до световните метрополиси и е знак за престиж.

С напредването на строителството въпросът за управление на хилядите квадратни метри разгърната площ става все по-ключов.

С проектираните офисни площи и „Капитал форт", и „Милениум център” са твърде амбициозни.

По данни на имотния сектор около 30% от офисите в столицата в момента стоят празни, а особено раздвижване на пазара не се предвижда, обобщава вестникът.

„Капитал Форт” е проект на „Аткинс” – Великобритания, строили „Бурдж ал Араб” и „Ей енд Ей Архитектс” (България). Инвеститор е „Форт Нокс".

Сградата ще бъде висока 126 метра и когато бъде завършена в средата на 2014 г. ще се издига по-високо от най-високата в момента столична сграда – хотел „Родина" (104 метра).

Разгърната й застроена площ ще е 80 000 кв.м.

Инвеститор на „Милениум център” и главен изпълнител е „НИКМИ” АД. Сградата ще е висока 112 метра. Ще има и жилищна част. Разгъната й застроена площ е 136 300 кв.м.

#криза #небостъргачи #София #строителство #Цариградско шосе #Милениум център #НДК #България #Великобритания #Форт Нокс #хотел „Родина" #хотел „Родина"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"