Калифорния запазва смъртното наказание след референдум

Калифорния запазва смъртното наказание след референдум
Почти 190 щатски референдума бяха гласувани във вторник по редица теми в 39 щата, паралелно с президентските избори. Снимка: AP
A A+ A++ A

Калифорния запазва смъртното наказание на територията на щата, след референдум, който се проведе заедно с президентските избори на 6 ноември.

Почти 190 щатски референдума бяха гласувани във вторник по редица теми в 39 щата, паралелно с президентските избори, предаде Дарик.

Сред разискваните теми бяха еднополовите бракове, правата по време на аборт, хазартът, евтаназията, правата на имигрантите, свободата на вероизповеданието, тютюнопушенето и смъртната присъда.

Темите, по които се гласува в най-много щати, бяха хазартът (в седем щата), легализацията в различни степени на марихуаната (в шест щата) и еднополовите бракове (в четири щата).

Щатите с най-голям брой референдуми пък бяха Калифорния, Флорида и Алабама с по 11 въпроса, и Орегон, Луизиана и Аризона – с по девет.

Колорадо и Вашингтон са първите два щата в Америка, където марихуаната е напълно легализирана, като Вашингтон даже одобри продажбата й.

В Мейн и Мериленд пък бяха легализирани еднополовите бракове, а в Минесота бе отхвърлена забраната им.

Хазартът беше тема в седем щата, като във всичките въпросите се отнасяха до разширяването на настоящото законодателство, а не „за" или „против" хазарта като цяло.

В трите щата, които гласуваха по темата за абортите, референдумите също се отнасяха до разширяването на правата, а не „за" или „против" абортите като цяло.

Правата на имигрантите бяха тема в два щата, като в Мериленд студенти, които са дошли в Америка като деца на нелегални имигранти, си извоюваха правото да следват на щатски разноски. Резултатът в Монтана за подобни права все още не е ясен.

Аризона си извоюва икономическа независимост за права над природните си ресурси, като щатът придобива собственост над всичката федерална земя.

Опонентите казват, че ще бъде твърде скъпо за щатския бюджет да се полагат грижи за националните паркове като например Големия каньон.

В Калифорния 53% гласуваха да запазят смъртната присъда, а 81% гласуваха да бъдат увеличи наказанията за трафик на хора – до 15 години затвор и глоби до 1.5 млн. долара.

Калифорнийци също така гласуваха против увеличението на данъка за цигарите с цел да се отделят средства за изследване на раковите заболявания.

Предложението да се увеличи цената на кутия цигари с по един долар беше оборено с едва 0.6%.

В Северна Дакота пък гласуваха да се въведе забрана за тютюнопушенето в обществените сгради и заведенията, като пушенето ще бъде позволено не по-близо от шест метра пред входните им врати.

В Мисури 82% гласуваха за правото да се изразяват вероизповедания и да се извършват молитви на обществени места.

Може би най-шокиращият резултат, макар и без реални последици обаче, беше в Алабама – в сърцето на расовата сегрегация през миналия век.

Там 59% гласуваха против заличаването на законите за сегрегация (или законите „Джим Кроу"), въведени през 1901 г., които постановяват отделни училища за бели и черни деца.

Макар и само символичен, в 21-ви век резултатът от референдума показва продължаващото наличие на расизъм в щата и според сенатора Артър Ор му носи много лоша слава.

#Калифорния #референдум #избори #Флорида #Алабама #Орегон #Луизиана #Аризона #Колорадо #Вашингтон #Мейн #Мериленд #Минесота #Америка #Северна Дакота #Мисури #сенатор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »