След Колорадо и Вашингтон легализира марихуаната

След Колорадо и Вашингтон легализира марихуаната
В Мейн и Мериленд бяха легализирани еднополовите бракове, а в Минесота бе отхвърлена забраната им. Снимка: AP
A A+ A++ A

След като стана ясно, че Колорадо легализира марихуаната, същият беше и резултатът във Вашигтон от референдума, който се проведе заедно с президентските избори на 6 ноември.

Колорадо и Вашингтон са първите два щата в Америка, където марихуаната е напълно легализирана, като Вашингтон даже одобри продажбата й.

Щатските решения се противопоставят на федералното законодателство и наблюдатели предвиждат остри сблъсъци по въпроса в Конгреса и Сената в близките години, предаде Дарик радио.

В шест щата се гласуваше за легализацията на марихуаната в различни степени. Марихуаната за медицински цели вече е законна в някои щати, като повечето гласуваха именно за това.

Два обаче – Колорадо и Вашингтон, гласуваха за пълната легализация на марихуаната.

В Колорадо гласоподавателите гласуваха с 53% „за", като лица над 21-годишна възраст вече ще имат правото да носят в себе си една унция, или 30 грама марихуана, както и да притежават до шест растения коноп.

Легализацията в щата Вашингтон е още по-обхващаща, като даже се разрешава продажбата на канабис (пак – една унция на над 21-годишните).

Властите ще налагат по 25% щатски данък при всеки етап в търговията на марихуана, като заедно с това ще има и законова граница за това колко промила от съставката THC могат да имат шофьорите в кръвта си.

Медицинската марихуана беше приета в Масачузетс, където също така беше легализирана и евтаназията с помощта на лекар.

Инициативите бяха сред почти 190 щатски референдума, които във вторник бяха гласувани по редица теми в 39 щата, паралелно с президентските избори.

В Мейн и Мериленд пък бяха легализирани еднополовите бракове, а в Минесота бе отхвърлена забраната им. Резултатите по същия въпрос в щата Вашингтон все още не са ясни.

Гей-браковете вече са законни в шест щата, но във вторник за пръв път се гласува по този въпрос от обществото, като референдумът в Мериленд се състои именно по искане на опонентите на вече приетия щатски закон.

Референдуми по същата темата са предвидени в още пет щата през следващите две години.

#марихуана #Вашингтон #Колорадо #референдум #избори #Конгреса #Сената #Мейн #Мериленд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"