Първанов угоди на синдикатите, налага вето

Първанов угоди на синдикатите, налага вето
Президентът Георги Първанов проведе среща с лидерите на синдикатите КТ „Подкрепа“ и КНСБ д-р Константин Тренчев и Пламен Димитров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване в близките дни.

В момента той и неговият екип подготвят мотивите за връщане на закона, които са в няколко посоки – по същество на приетите промени, по процедурата на внасянето и одобряването на предложенията и по фискалния ефект от тяхното прилагане, съобщиха от прессекретариата на президента след срещата на държавния глава с лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Константин Тренчев и с председателя на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев по повод приетия вчера Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г.

Държавният глава също така ще възобнови предложението си към изпълнителната власт за провеждане на заседание на КСНС във връзка с рисковете и заплахите за социално-икономическата ситуация в страната.

Такова предложение президентът направи през месец април т.г. и то беше отхвърлено с мотива, че тези въпроси са в компетенцията на изпълнителната власт, припомня агенция „Фокус“.

На срещите синдикалните лидери и председателят на парламентарната комисия по труда и социална политика изразиха острото си несъгласие с провежданата от изпълнителната власт политика в социалната сфера, както и от непредсказуемостта в поведението на финансовия министър по отношение на съществуващите договорености в рамките на диалога на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Президентите на профсъюзните организации и председателят на парламентарната комисия изразиха очакването си държавният глава да наложи вето на осъществените законодателни промени.

Лидерите на двата синдиката представиха и обосноваха предложението си за свикване на заседание на КСНС във връзка с рисковете от продължаващата стачка в БДЖ.

Държавният глава заяви, че внимателно е следил парламентарните дебати и обществените реакции, в т.ч. и синдикалните, във връзка с промените в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г., както и по повод ситуацията в БДЖ.

#среща #БДЖ #Константин Тренчев #Пламен Димитров #КТ „Подкрепа“ #КНСБ #синдикати #вето #проектозакон #бюджет #ДОО #Държавното обществено осигуряване #президент #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"