Честваме 173 години от рождението на Иван Вазов

Честваме 173 години от рождението на Иван Вазов

ДА "Архиви"

A A+ A++ A

Отбелязваме 173 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод от 10:00 до 18:00 часа ще има безплатни посещенията в къщата-музей "Иван Вазов" в София.

Сред експонатите там е стационарен телефон от началото на 20-и век, подарен на поета от министъра на просвещението Стоян Омарчевски по случай 70-ия рожден ден на Вазов.

На ъгъла на столичните улици „Иван Вазов“ и „Георги Раковски“ се намира къщата-музей, в която е живял и творил българският поет, и която днес е с “вход свободен“ по случай годишнината от рождението му.

Там се намира 100-годишният телефон, от който Вазов бягал при всяко позвъняване, разказва директорът на музея Атанас Капралов. Той се позовава на спомените на Стоян Чилингиров, съвременник на поета.

“Веднъж, когато са заедно със Стилиян Чилингиров в дома на Вазов, телефонът иззвънява и Вазов се дръпва и казва на Чилингиров той да вдигне слушалката. След като той го прави, чува отсреща гласа на министър Омарчевски, който търси Вазов.

Той тогава измисля лъжата, че телефонът е развален, при което отсрещната страна заявява, че ще изпрати техник. В крайна сметка Вазов си признава, че много мрази “тази дяволска работа телефона. Това за него бил най-неприятният подарък, който не иска да използва“, разказва Капралов.

От Националния литературен музей и Съюза на българските писатели канят жители и гости на София да почетат паметта на Вазов пред паметника на поета в центъра на града от 11 часа.


#Иван Вазов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници