Добрев: Инвестиционният климат в България е един от най-благоприятните

Добрев: Инвестиционният климат в България е един от най-благоприятните
Министърът представи предимствата на България като инвестиционна и туристическа дестинация пред чуждите медии, които са на посещение в страната по покана на Българската агенция за инвестиции. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Инвестиционният климат в България е един от най-благоприятните към момента, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

В сряда Добрев е бил на среща с чуждестранни журналисти от „Файненшъл Таймс", „Проспект", „Коммерсант", „Винер Цайтунг", „Мъни Чанъл", „Ил Соле 24", АНСА, „Експрес", АПА и други, съобщиха от МИЕТ.

Министърът представи предимствата на България като инвестиционна и туристическа дестинация пред чуждите медии, които са на посещение в страната по покана на Българската агенция за инвестиции.

Българското правителство поддържа най-ниските данъчни ставки в Европейския съюз – 10% корпоративен данък и 5% данък върху дивидентите, каза министър Добрев пред журналистите.

По неговите думи България привлича чуждестранните инвеститори благодарение на финансовата стабилност, ниските данъчни ставки, както и мерките за насърчаване на инвестиционната дейност.

Министър Добрев представи пред чуждестранните медии и насърчителните мерки, от които могат да се възползват инвеститорите в България. Всеки сертифициран инвеститор получава персонален асистент, който улеснява обслужването в държавните администрации. Той съдейства и за съкращаване наполовина на всички срокове за издаване на разрешителни.

Ако се налага изграждане на инфраструктура до обекта, инвеститорите могат да получат и финансова помощ от МИЕТ, каза още министър Добрев. С промените в Закона за насърчаване на инвестициите ще се въведе и критерий за сертифициране, свързан с броя на създадените нови работни места.

Той ще даде възможност за пропорционално намаляване на размера на инвестицията с увеличаване на генерираната заетост. Предвижданите промени в ЗНИ ще позволят на инвеститорите клас А и Б да получат обратно част от осигурителните вноски за работниците, заели нови работни места, за период от две години. Това ще спести годишно 17.4% от разходите за труд на работодателя.

Инвеститорите могат да кандидатстват и по проекти за техническо обновяване и енергийна ефективност по оперативна програма „Конкурентоспособност" и да получат до 50% грантово финансиране, каза още Добрев.

Туристическият сектор формира 12% от брутния вътрешен продукт на страната, подчерта министър Добрев.

„Красивата природа, известните зимни курорти, в които се провеждат световни и европейски състезания и богатото културно наследство са сред основните фактори за привличане на все повече туристи. Дори и по време на икономическа криза в България има ръст на туристите", подчерта Добрев.

Министърот посочи, още, че България разполага с повече от 4000 културни паметника, 38 културни резервата, 160 манастира и 9 обекта под егидата на ЮНЕСКО, както и че страната е получила награда за неразкрита голф дестинация за 2012 г.

#климат #инвестиции #България #министър на икономиката #туризъм #икономика #медии #Файненшъл Таймс" #„Винер Цайтунг" #АНСА #финансиране #Оперативна програма „Конкурентоспособност"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"