Московски продава „БДЖ – Товарни превози“

Московски продава „БДЖ – Товарни превози“
'„Със сигурност ще продадем „Товарни превози“ и аз нося отговорност за това“, каза Московски пред журналисти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата ще продаде „БДЖ – Товарни превози“, потвърди министърът на транспорта Ивайло Московски.

„Със сигурност ще продадем „Товарни превози“ и аз нося отговорност за това. Не ме притеснява по никакъв начин темата с приватизацията“, каза на брифинг в парламента транспортният министър Ивайло Московски, цитиран от агенция „Фокус“.

На въпрос, свързан с твърдението на опозицията, че „Товарни превози“ ще бъдат приватизирани за 200 млн. лв., Московски посочи:

„Не искам да коментирам. Не знам на каква цена ще се приватизира „Товарни превози“. Цената ще я определят пазарът и търсенето. Заложили сме достатъчно високи критерии“,' подчерта той.

Московски обясни, че твърдението на бившия транспортен министър Петър Мутафчиев, че 4 мотриси марка „Сименс“ са дадени за резервни части, не е вярно.

„Прави се анализ, правят се изчисление по номинал – активите на „Товарни превози“ са за около 300 млн. – 320 млн. лв. Дали пазарът ще одобри това и накъде ще отиде цената, не мога да кажа“, каза още министърът.

„Темата за продажбата има две измерения. Ако подпишем споразумението със Световната банка, което е в размер на 460 млн. лв., това е заем от Световната банка, който тя дава на държавата, а не на БДЖ. Давайки го на държавата, тя трябва да го предостави на дружеството под някаква форма и тази форма трябва да бъде нотифицирана от Брюксел. За да стане това, БДЖ трябва да осигури собствен ресурс минимум 50% от стойността на този заем. Няма откъде от друго място да дойдат, освен от продажбата на „Товарни превози“, обясни Московски.

„Дори да няма такъв заем, за да започне БДЖ да излиза от състоянието, в което се намира, свежият приход на ресурс е единствено тази продажба“, добави той.

#цена #активи #приватизация #транспорт #министър #Московски #Ивайло Московски #„Сименс“ #„Товарни превози“ #„БДЖ – Товарни превози“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници