150 полицаи охраняват поклонението и опелото на патриарх Максим

150 полицаи охраняват поклонението и опелото на патриарх Максим
Засилено полицейско присъствие ще има още на Летище София, където се очаква да пристигат част от чуждите делегации. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

150 полицаи ще охраняват поклонението и опелото на българския патриарх Максим, съобщи зам.-началникът на столичната Охранителна полиция Борислав Муеров.

Главата на Българската православна църква издъхна на 6 ноември на 98 години след дълго боледуване.

Поклонението пред тялото на патриарх Максим ще започне в четвъртък в 8.00 ч. в столичния катедрален храм „Света Неделя", а опелото ще бъде в петък, в „Свети Александът Невски", предаде БНР.

Света литургия в „Света Неделя" ще бъде отслужена от Пловдивския митрополит Николай. Хората ще могат да влязат само през южния вход на църквата.

„За улеснение на гражданите, които искат да почетат паметта му, ще бъдат изградени парапети около протежението на самата църква и ще се влиза през южния вход на църквата. За тяхно улеснение ще има полицаи, които ще ги съпътстват", подчерта Муеров.

В петък в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски" от 9.00 часа ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10.30 часа ще бъде опелото на патриарх Максим, но не се предвижда да бъдат допускани граждани, посочи Борислав Муеров.

Погребението на патриарх Максим ще е в Троянския манастир като същия ден е обявен за ден на национален траур.

Целият район около„Света Неделя" и „Александър Невски" ще бъде ограден от полицията в следващите дни. Ще бъдат затворени за движение и околните улици.

Засилено полицейско присъствие ще има още на Летище София, където се очаква да пристигат част от чуждите делегации.

#патриарх Максим #поклонение #опело #погребение #Троянски манастир #Охранителна полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници