БСК: Енергетиката да се управлява икономически, а не политически

БСК: Енергетиката да се управлява икономически, а не политически
От БСК обърнаха внимание и на факта, че липсва дългосрочна яснота относно цените на електроенергията и други енергоносители, което е предпоставка за влошаване на инвестиционния климат в страната. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Енергетиката трябва да се управлява с икономически, а не с политически аргументи, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК) относно ценообразуването в енергетиката.

От БСК обърнаха внимание и на факта, че липсва дългосрочна яснота относно цените на електроенергията и други енергоносители, което е предпоставка за влошаване на инвестиционния климат в страната.

Според тях, в резултат на объркана и непоследователна политика в сферата на енергетиката са налице множество икономически дисбаланси, които вместо да бъдат преодолявани, с всяко ново решение и/или изявление се задълбочават.

„Само преди няколко месеца цената на енергията беше повишена за бизнеса с 16% – решение, което беше взето и обявено в рамките на по-малко от седмица. От това повишение енергийната система генерира допълнително 600 млн. лв. приходи, 55 на сто от които бяха насочени към НЕК, 13 на сто – за въглищните и топлоцентралите, и 32 на сто - за ВЕИ, макар именно върху този подсектор да бяха хвърлени обвиненията за увеличението на цените", казаха от БСК.

„Малко след това беше въведена такса за включване на ВЕИ към енергийната система и намаление на цените за изкупуване на „зелена" енергия, което предполага намаляване на въздействието на ВЕИ върху цената на енергията", допълват от камарата.

Според тях потребителите са получили твърде объркваща информация относно перспективите пред ценообразуването в идните периоди.

„Първо „независимият" председател на ДКЕВР (Ангел Семерджиев – бел. ред.) обяви предстоящо 14-процентно увеличение на цените, а ден по-късно отново той заяви, че те няма да растат и дори може да намалеят. Последва и политическо изказване, че цените няма да бъдат променяни до парламентарните избори през 2013 г.", коментират още от БСК.

Според тях положителното в случая е, че се прави опит за навременно информиране на потребителите – 6 месеца, а не 1-2 дни по-рано.

Отрицателното обаче, е че и двете изявления не са били основани на сериозен анализ и точни разчети, включително прогноза за основните ценообразуващи елементи – цени на петрол, газ, въглища, долар, влияние на енергията от ВЕИ и др.

Не се отчитал и фактът, че от 2013 г. предстои нов ценови удар във връзка с увеличението на инвестициите за намаляване на СО2 по т.нар. план за дерогация, казват още от БСК.

„Трябва да е категорично ясно, че политическата намеса създава икономически проблеми, тъй като вземането на инвестиционни решения става изключително затруднено", категорични са от камарата.

БСК отново настоя за дългосрочност при ценообразуването с цел прогнозиране и ефективно бизнес планиране, включително без изкуствено задържане и последващи шокови увеличения на цената. Те искат да се въведат пазарни механизми при ценообразуването, стимулиращи оптимизирането на разходите на енергийните дружества при успоредно увеличение на инвестициите в тях.

Друго настояване е спиране на непремерените политически изказвания, неосновани на икономически разчети и объркващи допълнително инвеститорите относно техните бъдещи бизнес намерения.

БСК иска още развитие на свободен пазар, като не по-малко от 50 на сто от енергията се търгува на него и постепенно премахване на кръстосаното субсидиране и прекратяване на ползването на цените на енергията като социален инструмент.

#енергетика #политика #енергия #зелена енергия #Българска стопанска камара #БСК #ВЕИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"