1,8% спад в промишленото производство през септември

1,8% спад в промишленото производство през септември
Увеличение с 30% на годишна база е отчетено при производството на тютюневи изделия. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Промишленото производство се свива с 1,8% през септември в сравнение с предходния месец август и с 1,3% на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

През септември 2012 г. спрямо предходния месец е регистрирано намаление в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,7%, и в преработващата промишленост - с 2,5%.

В добивната промишленост обаче е отчетено увеличение от 0,6%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване (- 27%), при производството на изделия от обработени кожи без косъм (- 13%), при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение (- 8,8%), при производството на метални изделия без машини и оборудване (- 6%), при производството на облекло (- 5,7%), при производството на хранителни продукти (- 4%).

Ръст е регистриран при производството на тютюневи изделия (+ 11%), при производството на основни метали (+ 10%), при производството на лекарствени вещества и продукти (+ 6%).

На годишна база намаление на промишленото производство е отчетено в преработващата промишленост (- 3,6%), а увеличение е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (- 5,7%) и в добивната промишленост (- 2%).

По-значителен спад спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване (- 41%), при производството на метални изделия без машини и оборудване (- 21%), при производството на текстил и изделия от текстил без облекло (- 14,6%), при производството на облекло (- 12,4%).

Увеличение е отчетено при производството на тютюневи изделия (+ 30%), при производството на електрически съоръжения (+ 23,5%), при производството на лекарствени вещества и продукти (+ 22%).

#НСИ #промишлено производство #облекло #текстил #топлоенергия #преработваща промишленост #тютюневи изделия #лекарства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"