БАБХ спря внос на 40 тона картофи от Полша

БАБХ спря внос на 40 тона картофи от Полша
БАБХ напомня на всички търговци, транспортни фирми и вносители на плодове и зеленчуци, че движението на картофи с произход от Полша на територията на ЕС е строго регламентирано от полското законодателство. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Пратка от 40 тона картофи с произход Полша бяха задържани от гранична полиция и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на пункт „Ферибот Оряхово", съобщиха от БАБХ.

При проверката не са били представени валидни документи и пратката е била върната към износителя.

Във връзка със засиления интерес към търговия с картофи от Полша, БАБХ засили фитосанитарния контрол на входните гранични пунктове. Дадени са указания за извършване на задължителен документален контрол на всички пратки с картофи от Полша, уведомен е и граниченият контрол.

БАБХ напомня на всички търговци, транспортни фирми и вносители на плодове и зеленчуци, че движението на картофи с произход от Полша на територията на ЕС е строго регламентирано от полското законодателство.

По тези причини всяка една партида картофи, предназначена за движение на територията на Полша и ЕС, включително и за България, е необходимо да бъде придружавана задължително от сертификат, издаден от полските фитосанитарни власти, че пратката е лабораторно изследвана.

Пратките задължително трябва да са пломбирани с пломба на полските фитосанитарни власти, като номера на пломбата се вписва в Международна товарителница (ЧМР).

Задължително е и предварително уведомление до БАБХ, изпратено от полските власти за всяка пратка предназначена за България, с данни за фирмата получател, данни на компанията и сертификата, както и задължителна маркировка на всяка опаковка картофи.

#картофи #Полша #документи #Българска агенция по безопасност на храните #БАБХ #пункт #търговци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"