КАТ се отказа от е-услугите, връща опашките

КАТ се отказа от е-услугите, връща опашките
Досега сайтът не е струвал нищо на КАТ. Единствените разходи от 400 лева са били за сметка на фирмата, която го е поддържала. Договорът за изработването на сайта е подписан между КАТ и асоциацията на пострадалите при катастрофи. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

КАТ остана без единствената е-услуга, която предлага. Сайтът i-kat.org, който обслужва столичани, беше закрит в понеделник.

На сайта, пуснат през 2010 г., бяха регистрирани над 150 000 потребители, които имаха възможност безплатно да проверяват дали имат издаден акт, кога изтича, колко пари дължат, както и да си запазят час за получаване на шофьорска книжка. Сега за същата информация те трябва да се редят на опашка.

Управителят на „Техникъл сълюшън" - фирмата, която поддържа системата, Минко Лазаров, обясни пред вестник „Сега", че не желаят да поддържат платформата, защото сайтът не се развива заради новото ръководство на КАТ.

„С новото ръководство на КАТ нещата не вървят. Старото искаше страницата да бъде добър знак, че институцията е отворена към обществото. Искаха да подобрят имиджа си. Откакто новото ръководство е дошло, ние не сме правили никакви нови услуги в сайта", обясни пред Лазаров.

На 5 ноември той е пуснал съобщение на i-kat.org, че сайтът прекратява работата си, а целият архив с потребителите, личните им данни и пароли е изтрит. Лазаров уточни, че решението за спиране на системата е изцяло на фирмата, но е следствие от нежеланието на КАТ.

Въпреки че при стартирането на сайта беше обявено, че шофьорите ще могат да проверяват и колко контролни точки имат в талона, досега тази услуга така и не беше предоставена. А това се оказва и услугата, която КАТ отказва упорито да дигитализира. Причината е, че за проверка се взимат 3 лв. държавна такса. Това означава, че всяка проверка изисква от водачите да ходят до КАТ в кв."Дървеница" и да се редят на опашки.

От „Техникъл сълюшън" са разработили платформа как да се проверяват точките, намерили и спонсори, но от пътната полиция не проявили ентусиазъм това да се случи.

Досега сайтът i-kat.org не е струвал нищо на КАТ. Единствените разходи от 400 лева са били за сметка на фирмата, която го е поддържала. Договорът за изработването на сайта е подписан между КАТ и асоциацията на пострадалите при катастрофи.

„Отне ми две седмици да направя сайта и година и половина разговори, за да го стартирам", обясни Лазаров.

По думите му в КАТ планирали да си направят своя интернет страница, която да предлага и проверка на контролните точки. Кога обаче ще стане това - не е ясно.

В момента пътната полиция има подсайт към този на МВР, но той не предлага никаква е-услуга.

Началникът на столичния КАТ Богдан Милчев препрати въпросите за коментар към пресцентъра на МВР. Оттам обаче не знаят, че i-kat.org е спрял да работи.

#КАТ #услуги #Богдан Милчев #ръководство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »