ГЕРБ обвини Доган в „политическо късогледство“

ГЕРБ обвини Доган в „политическо късогледство“
Мнозинството не приема един политик с рутината на Ахмед Доган, обявил се за гарант на етническия мир у нас, да настоява за пренаписване на историята, каза Цвета Караянчева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сравнението на Балканската война с възродителен процес от страна на лидера на ДПС Ахмед Доган разкрива политическо задкулисие, заявиха депутатите от ГЕРБ в декларация.

Реакцията на управляващата партия е в резултат на изказването на лидера Ахмед Доган на 4 ноември, когато в Кърджали той обяви, че има необходимост от нов общ прочит на историята на Балканите, особено в частта й за Балканската война от 1912-1913 г., като я сравни с възродителен процес и етническо прочистване.

„Оценката на Доган за Балканската война е грешна и провокативна. Тълкуванията му по казуса разкриват политическо задкулисие," заявиха от ГЕРБ.

Управляващите в парламента призоваха всички политически сили да застанат над тесните си партийни интереси, за да бъде запазен етническият мир, предаде БТА.

„ГЕРБ категорично не приема определенията на лидера на ДПС за Балканската война," обяви зам.-председателят на парламентарната група на мнозинството Цвета Караянчева.

От ГЕРБ подчертават, че за българските граждани Балканската война е освободителна война, в която една нация побеждава империя.

Никой от бившите съюзници в нея - Гърция, Сърбия и Черна гора, не е дръзнал да оспори освободителния й характер, се подчертава още в декларацията.

„Мнозинството не приема един политик с рутината на Ахмед Доган, обявил се за гарант на етническия мир у нас, да настоява за пренаписване на историята. Политик, който се опитва да го направи, не го очаква добро бъдеще," каза Цвета Караянчева.

Оправдавайки съветниците от Кърджали, който отказаха почерно гражданство на ген. Васил Делов, лидерът на ДПС отрича грубо и назидателно исторически факти, смятат още ГЕРБ.

Управляващите се обявиха категорично срещу „подобни безцеремонни опити за противопоставяне на българските граждани и причисляването им към измислени враждуващи лагери на насилници и потърпевши от Балканските войни".

„Ако коментарите на Ахмед Доган не са плод на политическо късогледство, то значи става дума за грубо предизборно заиграване с крайно негативни последици," се посочва още в декларацията на ГЕРБ.

#ГЕРБ #ДПС #Ахмед Доган #Цвета Караянчева #Балканска война #ген. Васил Делов #Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"