"Вагнер" се изтегли от Ростов на Дон, Пригожин отива в Беларус

"Вагнер" се изтегли от Ростов на Дон, Пригожин отива в Беларус

Стоп кадър/Телеграм/Прес-служба Пригожина

A A+ A++ A

Силите на частната военна компания "Вагнер" се изтеглиха от Ростов на Дон, където по-рано нейни бойци влязоха в щаба за ръководене на руските операции в Украйна и поеха контрола над военни обекти в района.

По-рано "Вагнер" пое на т.нар. поход за справедливост към Москва, който впоследствие бе спрян, след като основателят на частната армия Евгений Пригожин прие предложението на президента на Беларус за спиране на настъплението и за предприемане на мерки за деескалация.

В аудиосъобщение Пригожин каза, че някой е искал да разформирова "Вагнер", но не уточни кого има предвид. Той с гордост съобщи, че за едно денонощие е стигнал на 200 км от Москва, без нито един от неговите бойци да пролее и една капка кръв.

Пригожин ще замине за Беларус, а наказателното дело срещу него ще бъде прекратено. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който обяви, че цитирам "избягването на кръвопролитията е по-важно от наказването на някои хора". Той каза, че властите в Москва няма да търсят отговорност от бойците на "Вагнер" "заради заслугите им на фронта в Украйна досега":

"В крайна сметка бе постигната договореност за това, че ЧВК "Вагнер" ще се върне в лагерите, където е разположена. Част от бойците ще подпишат договори с Министерството на отбраната. Става въпрос за тези от тях, които не са участвали в този "поход".

Песков добави, че не му е известно да има промяна в отношението на президента Путин към военния министър Сергей Шойгу, критикуван от Пригожин за неуспехите на Русия в бойните действия на украинска територия.

САЩ междувременно планират да отложат новите санкции срещу частната военна групировка "Вагнер" след бунта на Пригожин срещу руското армейско командване и "похода" към Москва.

Според източници на "Уолстрийт Джърнъл" властите във Вашингтон се притесняват да не изглежда, че вземат страната на руския президент Владимир Путин.

Очакваше се във вторник Държавният департамент да наложи нови санкции на "Вагнер", свързани с минния бизнес на една от компаниите на групировката в Централноафриканската република.

САЩ вече приеха санкции срещу групировката за дезинформация по време на кампанията за президентските избори през 2016 г., както и участието й във войната в Украйна, съобщава БНР.



#Евгений Пригожин #ЧВК "Вагнер"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници