Кое е "готвачът на Путин" Евгений Пригожин?

Кое е "готвачът на Путин" Евгений Пригожин?
A A+ A++ A

В разгара на първото нахлуване на Русия в Източна Украйна през лятото на 2014 г. група висши руски служители се събраха в централата на министерството на отбраната, внушителна сграда от ерата на Сталин на брега на река Москва, разказва в. "Гардиан". Те бяха там, за да се срещнат с Евгений Пригожин, мъж на средна възраст с бръсната глава и груб тон, когото мнозина в стаята познаваха само като човек, отговарящ за договорите за кетъринг на армията.

Пригожин обаче ги изненадал. Той искал земя от министерството на отбраната, която можеше да използва за обучение на „доброволци“, които нямаше да имат официални връзки с руската армия, но въпреки това можеха да бъдат използвани за водене на руски войни.

Мнозина в министерството не харесали поведението на Пригожин, но той дал да се разбере, че това не е обикновено искане. „Заповедите идват от татко“, казал той на служителите на отбраната, използвайки псевдоним на Владимир Путин , предназначен да подчертае близостта му с президента.

Този разказ за тази среща не е много известен и е предоставен от бивш високопоставен служител на министерството на отбраната, който е пряко запознат с дискусиите.

„По онова време не мислех много за проекта“, каза бившият служител. Всъщност решенията, взети на този ден, ще имат огромно влияние върху външната политика на Русия и нейните военни приключения през идните години. Армията на Пригожин от договорни бойци ще стане известна като групата "Вагнер" и ще участва в действия в Украйна, Сирия и много африкански страни.

След решението на Путин миналата година да започне пълномащабно нахлуване в Украйна, "Вагнер" отново пренасочи дейността си към съседа на Русия. Неговите редици са нараснали до около 50 000, според оценки на западното разузнаване, включително десетки хиляди бивши затворници, вербувани от затвори в Русия, често лично от Пригожин.

Лидерът на наемниците си е спечелил репутацията на най-жестокия командир сред онези, които ръководят мрачната инвазия на Русия. Преди месеци той подкрепи видеозапис, показващ убийството с чук на дезертьор от "Вагнер", който очевидно е бил върнат от украинците при размяна на затворници. „Кучешка смърт за куче“, каза Пригожин в изявление по това време.

Сега след години работа в сянка, той очевидно се наслаждава на светлината на прожекторите като един от най-могъщите и най-обсъжданите членове на близкия кръг на Путин. Това беше изключително изкачване за човек, който някога е прекарал близо десетилетие в затвора и който след освобождаването си е станал продавач на хотдог, отбелязва "Гардиан".

Изданието е разговаряло с много хора, които са познавали Пригожин през годините, много от които са пожелали анонимност, за да говорят свободно, за да сглобят историята му. От тези разговори се очертава картина на безмилостен интригант, който бил раболепен към висшестоящите и често тираничен към подчинените, докато се издигал до върха.

„Той е устремен и талантлив и няма да се отклони от нищо, за да получи това, което иска“, каза бизнесмен, който познава Пригожин от 90-те години.

Близки до него лидерът на "Вагнер" казват, че той е воден от тръпката, от преследването и вярата, че се бори с корумпираните елити от името на обикновения човек, и желанието да смаже съперниците си.

През годините Пригожин си създаде много врагове: бивши бизнес партньори, които се чувстваха измамени, армейски генерали, които той критикуваше като бюрократи, и висши служители по сигурността, които се страхуваха, че той таи амбиции да завземе политическа власт.

Но досега той е запазил благоволението на най-важния си поддръжник: мъжът, когото нарича Татко. Но след събитията в петък нещата могат да се обърнат срещу него.

Евгений Пригожин е роден в Ленинград, сега Санкт Петербург, през 1961 г., девет години след Путин. Баща му починал, когато бил малък, а майка му е работила в болница Младият Пригожин е изпратен в спортна академия, където ежедневните дейности често включват часове на ски бягане.

Той не успява като професионален спортист и след като завършва училище, попада сред тълпа дребни престъпници.

Пригожин получава първата си присъда през 1979 г., едва на 18 години, и има условна от две години и половина за кражба. Две години по-късно той беше осъден на 13 години затвор за грабеж и кражба, девет от които излежа зад решетките.

След излизането си от затвора Пригожин създава верига от сергии за продажба на хот-дог в Санкт Петербург. Бизнесът върви добре и в рамките на няколко години успява да отвори скъпи ресторанти в града.

Именно там той започва да се смесва с елита на Санкт Петербург и след това с този на цяла Русия. Един от неговите ресторанти, наречен New Island, беше лодка, плаваща по река Нева. Владимир Путин толкова го хареса, че след като стана президент, той започна да води чуждестранните си гости там. И най-вероятно двамата се срещнаха там за първи път.

„Владимир Путин... видя, че нямам проблем лично да сервирам чинии на високопоставени лица“, казва Пригожин в интервю. „Срещнахме се, когато той дойде с японския премиер. Йоширо Мори посети Санкт Петербург през април 2000 г., в самото начало на управлението на Владимир Путин.

Години по-късно кетъринговата компания на Пригожин „Конкорд“ е сключила договор за доставка на храна за Кремъл, което му спечелва прозвището „готвачът на Путин“. Фирми, свързани с Пригожин, също печелят изгодни договори за кетъринг от военните и държавните училища.

Но след нахлуването на Русия в Украйна през 2014 г. започнаха да се появяват признаци, че Пригожин не е обикновен бизнесмен. За сенчеста частна военна компания "Вагнер" за първи път беше съобщено, че се бие с украинските сили в района на Източен Донбас.

Освен в Украйна, "Вагнер" бяха активни в Африка и извън нея, като неизменно изпълняваха задачи, които подпомагаха дневния ред на Кремъл - от подкрепата на режима на Башар Асад в Сирия до борбата с френското влияние в Мали.

С течение на времето групата наемници си спечели страховита репутация на бруталност.

Членовете й бяха обвинени в измъчване на сирийски пленник с чук, обезглавяването му и след това подпалването на тялото му през 2017 г.

На следващата година трима руски журналисти бяха убити, докато разследваха присъствието на Вагнер в Централноафриканската република.

Години наред Пригожин отричаше да има каквито и да било връзки с "Вагнер" и дори съди хора, които предполагаха, че е имал. Но след това, през септември 2022 г., той каза, че е създал групата през 2014 г. И започна да публикува видеоклипове в социалните медии - очевидно заснети в окупирани части на Украйна - в които се хвалеше с подвизите на Вагнер там. До този момент никоя друга частна военна компания в света нямаше достъп до толкова много бойни самолети, хеликоптери и танкове, пише "24 часа".

В рядко интервю през 2011 г. Пригожин каза, че веднъж е написал книга за деца, в която главният герой е "помогнал на краля да спаси кралството си" и след това е направил "нещо наистина героично". Досега Пригожин може и да помагаше на президента Путин да спаси визията си за Русия, но историята в детската му приказка да се промени и главният герой да се обърне срешу краля, твърдят експерти.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници