Дянков би се впуснал в битката за управител на БНБ

Дянков би се впуснал в битката за управител на БНБ

Стоп кадър/НОВА (архив)

A A+ A++ A

Ако има истински обществен дебат и кандидатурите не са само политически, бих се впуснал в битката за управител на БНБ. За мен това ще бъде чест. На всеки български финансист това му е мечтата, включително и на мен. За съжаление времевите параметри вчера вече бяха определени и вече текат, така че едва ли ще има такъв дебат, но се надявам, че все пак ще им. Това каза пред БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той изрази мнение, че България трябва да се управлява от ясна коалиция с правила. Бойко Борисов е прав, че втората партия не може да определя всичко в държавата. Грешка на лидера на ГЕРБ беше, че излезе с такъв твърд и безапелационен тон. Трябва повече спокойствие. В случая ненужно излезе име на иначе добър финансист – Димитър Радев. Трябва да има публична дискусия за какво са тези регулатори, какви са целите на БНБ и кои са правилните хора там като екип.

"Преди десет години – 2012 г., по същия безапелационен, бърз начин, пак Бойко Борисов каза: "харесва ми сегашният (тогавашният) управител на БНБ Иван Искров. Да си го преизберем пак. Той води стабилност на страната.” Избра се буквално в един ден. След две години падна КТБ.”

Категоричен е, че предвид този случай трябва да сме много внимателни, избирайки следващия управител на БНБ, още повече че извън темата за стабилността на страната, стои и разговорът за това кога и как влизаме в еврозоната. Работа на централната банка е да обясни защо е полезно България да е в еврозоната.

#Симеон Дянков #управител на БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници