Сянка на оставка витае над кабинета (ОБЗОР)

Сянка на оставка витае над кабинета (ОБЗОР)

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Сянката на оставката надвисна над кабинета "Денков-Габриел”. До заплахата за край на това управление се стигна след сблъсъци между участниците в него - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната - Демократична България”. Двете коалиции си размениха обвинения в неспазване на уговорки, а преди часове втората политическа сила излезе и с ултиматум към първата.

Основна причина за неразбирателство са кадровите назначения и рокади. ГЕРБ-СДС обвини "Продължаваме Промяната - Демократична България” в еднолично взимане на решения. Oт своя страна от ПП-ДБ обявиха, че приетата декларация за управление от Денков и Габриел вече е нарушена и настояват за подписване на ясни условия.

Те включват:

1. Общ борд за назначение на регулаторите

2. Да се спазва вече одобрената обща законодателна програма

3. Пътна карта за съдебната и конституционна реформа

4. Реформа в службите

5. Съгласуван закон за Антикорупционната комисия

6. Преработка на Изборния кодекс

7. Обща позиция за законността за референдума на "Възраждане”

Напрежението в управляващата формация днес достигна високо ниво. След проведен личен разговор лидерът на ГЕРБ обяви: "Вчера за първи път в английското посолство се запознах с Лена Бориславова и видях истинските им намерения - да управляват държавата еднолично”. Бойко Борсов не уточни какво точно са си казали с Бориславова, но вече има сериозни съмнения за общото управление. А в основа на спора се превърна готвената смяна на ръководствата на регулаторите и шефове на служби.

"Те в момента правят точно това, което е в записа - министри, зам.-министри - поголовна смяна на кадри. Ключовата фраза "с наше правителство, с наше МВР да влезем в местни избори” - да спечелят служебно местните избори. Нали никой от вас не се съмнява, че ротация няма да има”, коментира още Борисов. "Ще има ротация, ако правителството е правителство на реформите. Има много ясен ангажимент към обща законодателна програма, към един списък, който не е някъде развят”, отговори Христо Иванов от ПП-ДБ.

Задочният спор между двамата продължи. "Излиза, че ни плашат, че ще падне правителството. Ако искате пак служебно правителство на Радев - свалете го. Аз няма да го сваля”, каза Борисов. "Не, правителството не се разваля, но трябва много ясно да определим характера му. Дали това е правителство параванче, или правителство на промяната на България в правилната посока”, посочи Иванов.

Премиерът Николай Денков видя причината за напрежението другаде. "След смяната на Гешев със Сарафов имаме ясно отклонение от законодателната програмата, която бяхме приели. В МС през цялото време имаме много добра кооперация, включително и с Габриел. Никакво напрежение не се усеща”, заяви той и допълни: "Половината членове на МС бяха сменени спрямо първия състав. В момента, когато обсъждаме зам.-министри, също ги обсъждаме с Мария Габриел. Никой няма право да каже, че ГЕРБ не участва”.

За да решат как да действат, ръководството на ПП-ДБ се събра на дълго съвещание и реши - декларацията между Николай Денков и Мария Габриел е нарушена и е необходимо ново потвърждение от двете формации с ясни условия. "При неизпълнение ние ще поискаме оставката на правителството. На българите им трябва спокойствие и реформа, но не и подмяна”, посочи съпредседателят на ПП Кирил Петков. За тази цел коалицията покани на среща ГЕРБ-СДС още утре, за да подпишат заедно документа. По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също заяви, че най-правилният подход е подписване на споразумение, обобщава НОВА.

#ГЕРБ-СДС #оставка #условия #гаранции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници