Сарафов подхваща делата "на трупчета"

Сарафов подхваща делата "на трупчета"

Стоп кадър/ФБ/ПРБ

A A+ A++ A

Борислав Сарафов, който е изпълняващ функцията, главен прокурор разпореди да се извърши проверка на действията по разследване на неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и от членове на Министерския съвет. Проверката ще обхване и дела за престъпления по глава Първа от особената част на Наказателния кодекс - престъпленията против Републиката.

Екип от осем прокурори от Върховната касационна прокуратура ще установява спазен ли е принципът за случаен подбор за разпределение на делата, каква е срочността и ритмичността на разследванията, действали ли са своевременно наблюдаващите прокурори при упражняване на своите правомощия по ръководство и надзор по досъдебните производства, взетите по отношение на обвиняемите лица мерки за процесуална принуда.

Ще бъдат проверявани две групи дела - неприключените досъдебни производства и спрените. Това налага да се проверят основанията за спиране на делата и периода за спиране.

Докладът от проверката трябва да бъде представен в срок до 7 юли 2023 г. Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на Мария Павлова, заместник на главния прокурор.

От заповедта става ясно, че и.ф. главен прокурор няма да изтегля внесенети в парламента искания за свалене на имунитети на депутатите, пише "24 часа".

#Борислав Сарафов #ПРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници