Какво кълве по родните водоеми?

Какво кълве по родните водоеми?

pixabay

A A+ A++ A

Публикуваме информация от Съюза на ловците и риболовците в България към 21 юни 2023 г.:

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Зачестиха случаите на хващани шарани на „Пясъка“ към 21 юни и това звучи оптимистично в началото на сезона. Даже в социалните групи пускат клипове как след фотосесията някои трофеи от 5-10 кг се връщат на свобода. Това винаги се посреща с аплодисменти в гилдията. Повечето достъпни брегове на най-популярния язовир в Пловдивска област са опасани от рибарски биваци и така ще е през цялото лято.

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Към 21 юни рибарски наплив отвсякъде, но трудни и капризни риби. Поне що се отнася до обичайните мирни видове, с които са свикнали да се занимават риболовците от брега. Нито каракудите, нито платиките се отчитат според очакванията, но за това си има логично обяснение – нестабилно време и чести валежи. Впрочем, такава картина е характерна за първите дни от сезона през последните години. С времето нещата ще се нормализират. Все пак имало е приятни изненади с хванати щуки на Шипочанския залив.

ЯЗОВИР „СЪЕДИНЕНИЕ“

Русенски фидеристи са посетили язовира, наричан също „Бистра“, на името на близко село. Търсили са едрите платики, които се подвизават там. Хванали са по няколко от така наречените тави, както и от обичайните платики от средна големина. Имало е и доста бабушки в улова. Но да се знае: плитчините повсеместно обрастват с водорасли и работата с въдици от брега се затруднява. При преминаване през слоя от треви доста риби се откачат.

ЯЗОВИР „БЕБРЕШ“

С костури от средна ръка и с уклеи са се тешили ботевградски риболовци, посетили язовира през миналата седмица с въдици на плувка. Споделят, че шараните все още хвърлят хайвер и се бият в плитчините, а обичайните мирни риби не са „влезли в час“. Ще им трябва още малко време, за да се отърсят от стреса около мръстенето.

ПРЕСЕВНИ НА ТУНДЖА

Доста интересни риболовни новини идват от многобройните баластриери от отворен и затворен тип по поречието на река Тунджа. На Шаново хванаха първи сомове за сезона, на буй. На Ягода излизат разнообразни риби – каракуда, платика, бабушка, морунаш. Някои предпочитат фидерните въдици, други залагат на плувка, всеки според пристрастията си. Стига само да се случи спокойно време, че при тези валежи обстановката често се усложнява, а и водата се размътва.

РЕКА СТРУМА

Изненадващо силен риболов правят в района на с. Бело поле, край Благоевград. Ловят се основно скобари, но влизат и морунаши в сметките. Рибите не впечатляват с големина, но пък се реализират ефектни серии, което не е характерно по това време. Има данни за добър риболов и край Симитли. Като цяло обаче Струма течеше пълноводна за дълго време и отзивите бяха преобладаващо негативни. Е, картината вече придобива по-привлекателен вид.

#риболов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници