160 млн. лв. чакат своите проекти за развитие на градската среда

160 млн. лв. чакат своите проекти за развитие на градската среда
160 млн. лв. очакват да бъдат усвоени по проекти, свързани с развитието на градската среда, в рамките на инициативата JESSICA, обяви Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

160 млн. лв. очакват да бъдат усвоени по проекти, свързани с развитието на градската среда, в рамките на инициативата JESSICA, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По време на дискусия на тема „Инвестиционни възможности в рамката на инициативата JESSICA. Постигнат напредък и следващи стъпки" Лиляна Павлова обяви, че проектът за общинския пазар на Стара Загора е първият одобрен по инициативата в България, предаде БГНЕС.

„Имаме свободен ресурс от 160 милиона лева, с който могат да бъдат реализирани проекти, свързани с градското развитие. Надявам се, още в следващите месеци да имаме инициативи," подчерта регионалният министър.

Тя посочи още, че проектът на Столична община за Женския пазар в София е на финалната права.

„Виждам движение, което е изключително положително. Това ще ни даде възможност да видим как на практика ще прилагаме JESSICA," каза още Лиляна Павлова.

По думите й, с програмата се финансират проекти, свързани с градското развитие, с облика на градовете, но най-вече проекти, които могат да генерират приходи - ледени пързалки, спортни съоръжения, развлекателни центрове, лунапаркове.

„За нас тази инициатива е изключително важна, защото това е възможност за България да покажем, че и в пилотните инициативи можем да бъдем първи," заяви Деница Николова, ръководител на управителния орган на ОП „Регионално развитие" 2007 – 2013 г.

Тя обясни, че първоначално усилията по инициативата JESSICA са концентрирани в седем големи града, където нуждите от проекти за градската среда са най-големи.

Средствата по инициативата са разделени в два фонда. Фондът за устойчиво градско развитие на София разполага с близо 50 млн. лв., които трябва да бъдат инвестирани до средата на 2015 г. в реализацията на приходоносни проекти.

Вторият фонд е Регионалният фонд за градско развитие. Той разполага с ресурс от близо 111 млн. лв., които ще бъдат вложени на територията на Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен.

„Фондовете имат своето изискване – до края на следващата година да са инвестирали 50% от ресурса, да са го вложили в проекти. В рамките на следващата година имат едно предизвикателство – да съберат максимално много проектни идеи, в които да вложат средства," каза Деница Николова.

„До момента ОП „Регионално развитие" изцяло безвъзмездно финансира общините. Търсим висока социална и обществена полезност на проектите. 50% от средствата трябва да бъдат финансирани до края на следващата година. Надявам се на активното участие на бизнеса," заяви ръководителката на Оперативната програма.

#JESSICA #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие #Столична община #Женски пазар #ОП „Регионално развитие" #градска среда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"