Съюзът на съдиите скочи срещу избора на Сарафов за главен прокурор и поиска да бъде свален

Съюзът на съдиите скочи срещу избора на Сарафов за главен прокурор и поиска да бъде свален
A A+ A++ A

Съюзът на съдиите в България излезе с остра реакция. В свое становище организацията призова ВСС да определи нов изпълняващ длъжността главен прокурор. Съдиите определят избора на Борислав Сарафов като "поредното срамно решение, което тежко уврежда авторитета на съдебната власт".

Те допълват, че изборът на изпълняващ длъжността главен прокурор е извън компетентността на Прокурорската колегия и трябва да се гласува по аналогия с правилата за избор на главен прокурор – от Пленума на ВСС и с мнозинство от 13 гласа.

Припомнят, че с „декларацията ни от 17.05.2023 г., излагайки съответни аргументи, призовахме ВСС да отстрани от длъжност както Иван Гешев, така и Борислав Сарафов като главни участници в разкритите от самите тях механизми и случаи на оказване на неправомерно влияние върху висши представители на съдебната власт, включително членове на самия Висш съдебен съвет“.

По отношение на Борислав Сарафов съществуват обосновано тежки съмнения за интегритета му, се посочва в становището.

„Настояваме Пленумът на Висшия съдебен съвет да проведе извънредно заседание и в съответствие със своите правомощия да определи временно изпълняващ длъжността „Главен прокурор на Република България“, се посочва в документа.

#Борислав Сарафов #Съюз на съдиите в България #Съюз на съдиите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници