Частично бедствено положение в община Хайредин, поетапно изпускат яз. Огоста

Частично бедствено положение в община Хайредин, поетапно изпускат яз. Огоста

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Остава в сила частичното бедствено положение в община Хайредин, където започна поетапно изпускане на язовир "Огоста" край Монтана. Кметът на общината Тодор Тодоров съобщи за новините на БНР и програма "Хоризонт" тази сутрин , че нощта е преминала спокойно, няма нови къщи и терени, които да са наводнени.

С близо 70 сантиметра е спаднало нивото на река Скът в борованското село Нивянин през нощта.

В град Дунавци, Видинско, над 50 имота са засегнатите от придошлите води на река Войнишка. И там е обявено частично бедствено положение. Затворен е пътят към село Черно поле, разрушен от водосток. Заради невъзможност да се преминава с превозни средства по разрушеното шосе учениците няма да отидат на училище в понеделник. Снабдяването с хранителни продукти ще е от кметския наместник, на ръка, информира Радио Видин.

Дежурният в община Елин Пелин информира тази сутрин, че през изминалата нощ обстановката е започнала да се нормализирала, равнището на река Елешница е спаднало.

Правителството обяви снощи допълнителни превантивни мерки за опазване на живота и здравето на населението в засегнатите от валежите северозападни райони. Създадена е организация за евакуация при нужда на градове и села до река Огоста. Служителите на областните пътни управления и на ВиК-дружествата оказват съдействие на кметовете в наводнените райони, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Жълт код за значителни валежи с гръмотевици е обявен за седем области за днес: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна и Бургас. Дъждовете в Западна България ще отшумяват и ще се изместват на изток, прогнозират синоптиците.

Поради влошената метеорологична обстановка в Северозападна България днес премиерът Николай Денков ще участва лично в заседанията на областните кризисни щабове във Враца и в Монтана .

В помощ на хората в критичните места са екипите на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Карта на опасните явления за 18.06.2023 г./НИМХ

#наводнения #Северозападна България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници