Съветът за сигурност ще прекрати мандата на НАТО за Либия

Съветът за сигурност ще прекрати мандата на НАТО за Либия
Демонстранти в Мутан, Пакистан, изгарят флагове на НАТО, САЩ и ООН в знак на протест срещу ролята на западния алианс в мюсюлманска Либия, 24 окт. 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът за сигурност на ООН планира гласуване в четвъртък, с което ще прекрати мандата, даден на НАТО да защитава цивилни по време на гражданската война в Либия между режима на покойния вече диктатор Муамар Кадафи и силите на бунтовниците.

Силите на НАТО провеждат операция „Обединен защитник“ от март 2011 г. с мандат на Съвета за сигурност на ООН (при чието гласуване Китай и Русия се въздържаха), предвиждащ използване на военна авиация за защита на цивилни. Оттогава натовските самолети редовно бомбардираха цели на режима на Кадафи.

Според проекторезолюция обаче, изготвена от Великобритания и цитирана от Ройтерс, мандатът на СС на ООН за действие в Либия на силите на НАТО ще бъде прекратен.

Резолюцията ще бъде гласувана от 15-те страни – членки на Съвета за сигурност, в 17:00 ч. българско време в четвъртък независимо от молбата на Временния национален съвет на Либия за изчакване, докато бунтовническите власти вземат решение за това дали имат нужда от помощ от страна на НАТО за опазване на границите на страната.

Ако резолюцията бъде одобрена, мандатът, даден от ООН на НАТО за защита на цивилното население и за подсигуряване на зона без полети над Либия, ще изтече на 31 октомври 2011 г.

В същото време документът не предвижда вдигане на оръжейното ембарго или някои други санкции, наложени на Либия от ООН през последните осем месеца на гражданска война в страната.

На 23 октомври бунтовническият Временен национален съвет официално обяви освобождението на Либия от диктатурата на Кадафи, след като самият диктатор бе заловен и убит три дни преди това, а бе погребан на 25 октомври на тайно място в пустинята.

#гражданска война #цивилно население #зона без полети #въздушни удари #Муамар Кадафи #Операция Обединен защитник #Временен национален съвет #бунтовници #Либия #НАТО #Съвета за сигурност на ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"