Учител по БЕЛ: Децата ни владеят чужди езици по-добре от майчиния

Учител по БЕЛ: Децата ни владеят чужди езици по-добре от майчиния

pixabay

A A+ A++ A

3,93 е средният резултат на випуск 2023 след полагането на задължителния изпит по български език и литература. С около 2 точки тези резултати са по-ниски в сравнение с данните от миналата година, обявиха от МОН.

"Напълно естествено е подобен резултат да обезпокои обществото. Добре е то да покаже гражданска позиция за нашите резултати, защото те са ефект не само от образователната система. Резултатът е притеснителен. Затруднява ги изключително много трети модул - създаването на аргументативен текст", заяви преподавателят по български език и литература в 119-о училище Габриела Давидкова, предава Bulgaria ON AIR.

По думите на колегата ѝ от 131-о училище Владимир Илиев, часовете са изключително малко - 3 седмично.

Имаме материали, които трябва да предадем по литература. Така все не остава време за интерпретативното съчинение. Сегашното поколение все по-трудно успява да създаде свой текст и да изрази мислите си по-оригинален начин заради навлизането на технологиите", отбеляза той.

Давидкова се съгласи с него, че часовете не са достатъчни.

"Повечето проучвания сочат, че на 41 въпрос учениците са се насочили към есето. Темата беше изключително актуална - Животът в мрежата, но е лесно да бъде клиширана. Те се насочват към този формат на аргументативен текст от гледна точка на свободата. Понякога тя обаче не е най-добрият избор. По-високите резултати са на учениците, писали интерпретативни съчинения", изтъкна тя.

Давидкова подчерта, че е налице притеснително явление - "подрастващият българин владее по-добре чужди езици, отколкото своя майчин". Според нея основната причина за това е дигитализацията.

Илиев посочи каква причината резултатите на учениците в по-големите градове да са по-високи.

"В по-големите градове учениците имат по-големи ресурси, сред които частни уроци от различно естествено, това е напълно очаквано и разбираемо. Ако учениците нямат личен пример у дома, нямат книга, която да прочетат - не можем да очакваме да създават свой текст", заключи той.

#ученици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай