Над 600 кв. км са наводнени в Украйна след взрива на язовир "Нова Каховка"

Над 600 кв. км са наводнени в Украйна след взрива на язовир "Нова Каховка"

pixabay

A A+ A++ A

Разрушаването на язовира в Каховка е довело до наводняването на над 600 кв. км в южната част на Украйна - както на контролирания от силите на Киев десен бряг на река Днепър, така и на левия бряг, контролиран от руснаците, съобщи Франс прес, като цитира украинския губернатор Олександър Прокудин.

"Шестстотин кв. км са наводнени в Херсонска област, като 32% се намират на десния бряг, а 68% на левия", обяви той в социалните мрежи, предава БТА.

"На левия бряг ситуацията е изключително тежка: хората страдат не само от високото равнище на водата, а и от руския терор и нежеланието на окупаторите да помагат на хората", подчерта Прокудин. Той добави, че към тази сутрин средното равнище на водата в областта е било 5,61 м.

Прокудин отбеляза, че евакуацията от потопения район продължава въпреки постоянния обстрел от страна на руските сили. "Към 6 часа сутринта опасната територия напуснаха 1999 души", добави той.

Хората, намиращи се в пунктовете за временна помощ, са уморени, но разполагат с храна и всичко необходимо, добави губернаторът.

Според информация на украинската Служба по извънредните ситуации, от наводнените територии са евакуирани 1995 души, от които 103 са деца. От спасяване са имали нужда 334 души, включително 15 деца.

"По предварителни данни общо са залети 20 населени места и 2629 жилища на десния бряг на Днепър", според съобщението.

В ликвидирането на последствията участват 1850 души и над 345 машини.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"