Време е за пазар: За ден лирата се обезцени със 7 на сто

Време е за пазар: За ден лирата се обезцени със 7 на сто

pixabay

A A+ A++ A

Курсът на щатския долар и еврото, спрямо турската лира се повишиха с около 7 на сто само вчера. Подобно рязко увеличение е отчетено за първи път от година. И днес продължава тенденцията на обезценяване на лирата, пише вестник "Марица".

Според днешния курс на БНБ един лев се разменя за 12,67 турски лири. Това е абсолютен рекорд.

Турските магазини все още не са в състояние да компенсират моментното увеличение на курса, ето защо тези които пазаруват този уикенд в Турция ще са с огромна изгода.

От утре обаче цените на бензина и дизела в страната ще се увеличат с по 2 и 1,8 лири.

Така валутният курс преодоля нивото 23,35 лири за долар и поднови рекорда за всички времена, като това е оцезценка за лирата от над 11 на сто, за последните 5 дни. За 6 месеца пък лирата се е обезценила с над 25 на сто.

Еврото също се разменя вече за над 25 турски лири, като обезценяването е в същите размери както при долара.

Блумбърг обясни това покачване на обменния курс с факта, че публичните банки спряха да се намесват на пазара.

Информационна агенция Ройтерс също съобщи, че спадът в резервите на Централната турска банка е спрял поради тази причина.

Банкери, говорещи пред Ройтерс, описаха това развитие като връщане към условията на свободния пазар.

Преди изборите в Турция Централната банка се намесваше на пазара чрез публичните банки, за да потиска курса долар/TL.

С очакването, че тази интервенция ще спре след изборите, повечето чужди институции прогнозираха, че валутния курс ще се повиши.

Ревизирайки своята прогноза за долар/TL след изборите, Commerzbank повиши очакванията си за обменния курс в края на годината от 20 на 25.

Анализаторите на Goldman Sachs, от друга страна, повишиха тримесечната си прогноза за долар/TL от 19 на 23, шестмесечната прогноза от 21 на 25 и дванадесетмесечната прогноза от 22 на 28 в своя доклад от 3 юни.

Турската лира е загубила близо 18 процента от стойността си спрямо долара от началото на тази година посочва Ройтерс.

Икономистът Махфи Егилмез посочи, че е погрешно да се следва политика на ниски лихви въпреки високата инфлация и че „на настоящия етап обменният курс на долара се е върнал към нормалното си ниво с освобождаването на пазарите“.

Според някои други коментатори тази икономическа политика, която аз изтълкувах като погрешна, е политика, прилагана умишлено за спечелване на изборите", допълни Егилмез.

"Мисля, че тези, които направиха този коментар, са прави. Икономическата политика беше изцяло предизборна от около две години и икономиката беше сериозно наранена."

Хакан Кара, един от бившите главни икономисти на Централната банка, заяви в Туитър: „Изглежда, че притокът на капитали ще бъде насочен към поевтиняване на турските активи в доларово изражение и повишаване на лихвените проценти скоро. На практика това не е лесно да се направи, но може да е възможно, докато остават ограниченията върху валутните транзакции.

Пьотр Матис, старши валутен анализатор в компанията за данни InTouch Capital Markets в Обединеното кралство заяви пред Ройтерс, че рязкото поевтиняване на турската лира днес е сигнал, че обменният курс ще може да се движи по-свободно.

Матис допълни, че валутният курс се адаптира към високата инфлация и ниската лихвена политика.

Улрих Лойхтман, който е ръководител на бюрото за валутни изследвания на Commerzbank, също направи изявление пред Ройтерс и описа картината, която се появи „като начало на кризата с турската лира“.

Лойхтман допълни: „Ако не видим някакви постоянни промени, Турция може да бъде хваната в спирала на девалвация и растяща инфлация и ще бъде трудно да видим къде ще свърши това.

Икономическата политика, която Мехмет Шимшек, който беше назначен за министерстър на финансите, ще следва оттук нататък, ще бъде решаваща в хода на обменния курс и инфлацията в страната.

Новината, че Хафизе Гайе Еркан, икономист, живеещ в САЩ, може да бъде назначен за шеф на Централната банка, също се възприема като знак, че лихвите могат да бъдат повишени.

Ердоган обаче каза в интервю за CNN преди изборите, че няма да се откаже от политиката си на ниски лихви.

Пазарите ще се оформят през следващите дни според тези развития.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »