Убийства, измами, трафик: Интерпол издирва над 40 българи (СНИМКИ)

Убийства, измами, трафик: Интерпол издирва над 40 българи (СНИМКИ)

Facebook/Interpol Investigation Department

A A+ A++ A

Убийства, измами, контрабанда, трафик. За това се издирват с червена бюлетина от Интерпол над 43-има българи. Информацията обаче не е напълно актуална. Някои от списъка с все още издирвани са покойници или вече са задържани.

Така например като първи в списъка излиза Красимир Каменов - Къро, който беше убит в Република Южна Африка. В списъка още е Ангел Христов, известен като един от братята Галеви, който мистериозно се прибра в България, като смъртта му също е обвита в мистерия. Ето и някои от имената на издирваните, а пълният списък може да видите тук.

Криптокралицата

Ружа Игнатова, популярна като криптокралицата, фигурира в списъка на издирваните от Интерпол. Само че като германска гражданка, родена в българския град Русе. Издирва се за измама и пране на пари. Игнатова се издирва от 2017 година, като за последно е видяна да се качва на самолет от България за Гърция.

Предполага се, че тя стои зад измамната схема с криптовалута, наречена OneCoin. Пирамидата започва да действа през 2014 година. За около 3 години по сметките на Игнатова влизат около 4 милиарда долара. Понастоящем българката е в Топ 10 на най-издирваните и от ФБР лица, като е обявена награда от 100 000 долара за информация, която може да доведе до задържането ѝ.

“Брат Галев”

Единият от т.нар. братя Галеви - Ангел Христов - мистериозно се върна в страната, въпреки че е обявен за международно издирване и впоследствие почина. Другият - Пламен Галев - все още е в неизвестност. В бюлетина на Интерпол е записано, че се издирва за ръководене на престъпна организация и за изнудване.

Галев беше арестуван през 2008 година след заплахи срещу журналистка. Година след това беше осъден за изнудване, причиняване на телесна повреда и принуда. Тогава Пламен Галев беше кандидат за депутат и беше освободен срещу парична гаранция от 50 000 лв. Оправдан беше през 2010 година. Само година по-късно обаче беше признат за виновен за организиране на престъпна група и получи присъда от 7 години затвор. През 2012 година ВКС намали наказанието на пет години. Преди да бъде влязат в затвора обаче Пламен Галев и Ангел Христов изчезнаха.

Задържаните

В списъка с издирваните все още фигурират снимките и имената на задържани. Сред тях е Евелин Банев, известен като Брендо, който беше задържан през 2021 година в Украйна. Тогава страната ни изпрати молба за екстрадиция. Брендо се оказа издирван от три държави за излежаване на вече влезли в сила присъди - България, Румъния и Италия.

Присъдата му у нас е 6 години затвор за участие в организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик. Преди да бъде задържан в Киев, Банев беше в неизвестност от 2016 г.

В списъка фигурира и името на Илиян Тодоров, осъден за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров пред бившата дискотека "Соло".

Той беше задържан в Узбекистан 14 години след двойното убийство и 10 години след окончателното осъждане на доживотен затвор. Прокуратурата придвижи документацията за екстрадицията му, но на какъв етап е процедурата в момента не е ясно.

Осъдените за убийството на Стоян Балтов

Светлозар Стоилов и Вили Георгиев - това са двамата осъдени за убийството на студента по фармация Стоян Балтов пред дискотека "Амнезия" в Студентски град на 5 декември 2008 година. Присъдата - 18 години затвор за всеки един от тях. До този момент няма и следа от Светлозар Стоилов.

Другият осъден, Вили Георгиев, обаче беше задържан през 2018 година в Южна Африка. Тогава българската прокуратура изпрати до властите там искане за екстрадирането му.

Беглец от затвора

Пет години няма и следа от Радослав Колев, който е издирван с червена бюлетина. През април 2018 година Колев и Владимир Пелов избягаха от Софийския затвор. Следите на Радослав се губят, а в началото на юни същата година Пелов беше застрелян в центъра на Ботевград.

Колев е с дълго криминално досие - осъден за нападения и грабежи, а след като излиза от затвора, убива данъчен служител. Тогава мъжът е осъден на 26 години, но успява да избяга след прецизно изготвен план в комбина с Пелов. Случаят с бягството у нас е запомнен основно с това, че бегълците гони една от чистачките на затвора.

Издирвани за изнудване с голи снимки

Жена и двама братя от дуловското село Правда са издирвани от Интерпол за изнудване с голи снимки. Това са братята Гюрджан и Тезджан Ангелови и Севинч Ниязи. Разследването срещу тях е по сигнали за изнудване на граждани на Азербайджан с голи клипове.

Твърди се, че тримата си регистрирали фалшиви профили в социалните мрежи. Свързвали се с различни хора и ги провокирали да се събличат. Снимали сцените, а след това искали пари, за да не ги разпространят. Тримата са обявени в публичния списък на червените бюлетини на Интерпол.

Какво е Интерпол?

Международната организация на криминалната полиция е широко известна като Интерпол. Тя координира международното сътрудничество на полицейските органи в различни страни. Основната цел е взаимодействие и подпомагане на членовете на организацията в борбата с престъпността - корупция, тероризъм, наркотрафик, фалшификация на пари и банкови карти, престъпления против личността и против собствеността, нелегална търговия с оръжия, кражби и незаконна търговия на произведения на изкуството, компютърни престъпления и други.

Източник: БНТ

#Интерпол #издирване #българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »