Конституционният съд на Испания потвърди гей браковете

Конституционният съд на Испания потвърди гей браковете
Гей активисти отпразнуваха решението на испанския Конституционен съд пред сградата му, с лозунги на благодарност за бившия премиер на страната Хосе Луис Родригес Сапатеро. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Испанският конституционен съд потвърди във вторник закона за брак и осиновяване от 2005 г. за хомосексуалните двойки, с което се отхвърля жалбата от управляващата десница срещу него.

Хомосексуалният брак, е въведен в Испания през 2005 г. по време на управлението на социалистите, но бе непрекъснато заплашван от десницата от оспорване в съда.

Народната партия на премиера Мариано Рахой бе депозирала още от 2005 г. молба за преразглеждане пред Конституционния съд, който не се бе произнесъл оттогава.

Решението идва в момент, в който френското социалистическо правителство е на път да въведе в парламента законопроект в този смисъл, предават АФП и БГНЕС.

С този закон Испания стана една от първите страни в света, които позволиха юридически брак между лица от един и същи пол и се нареди до Швеция, Холандия, Белгия, Южна Африка и Норвегия.

Конституционният съд, който ще публикува причините за своето решение през следващите дни, реши с осем гласа "против" и трима "въздържали се" да отхвърли иска за обявяване на противозаконен на акта от 1 юли 2005 г. за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс по въпросите на брака.

Десните оспорваха използването на думата "брак" за съюз между две лица от един и същи пол.

Повече от 20 000 са еднополовите бракове в Испания между 2005 и 2011 г. Това са 1.8% от браковете в страната, според данни на Националния статистически институт.

Това лято под палещото слънце и погледа на многобройни туристи, над милион хомосексуални и симпатизантите на гей каузата дефилираха в испанската столица Мадрид.

#Испания #гей бракове #хомосексуалисти #еднополови бракове #еднополови двойки #гейове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници