Цветанов стана карабинер в Италия заради Брендо

Цветанов стана карабинер в Италия заради Брендо
Министърът обясни отличието си преди всичко с „доброто партньорство и взаимодействие" между службите в България и Италия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Задържането на Евелин Банев – Брендо в рамките на операцията „Кокаинови крале" произведе вътрешния министър Цветан Цветанов в почетен член на Асоциацията на карабинерите в Италия.

Министърът обясни отличието си преди всичко с „доброто партньорство и взаимодействие" между службите в България и Италия, предаде бТВ.

На среща с главнокомандващия Карабинерните войски генерал Леонардо Галители, Цветан Цветанов подчерта, че „този престъпник е емблематичен и много известен сред правоохранителната система в целия свят - като започнем от карабинерите, минем през Европол, всички европейски държави като цяло".

Българският вътрешен министър припомни, че през 2008 г. арестът на Брендо е осуетен, защото доклад на карабинерите е изтекъл от българските служби към Евелин Банев. Това довело до липса на доверие от страна на италианската полиция към българските им колеги.

„Сега обаче това доверие било възстановено – днешното ми посещение в централата на Карабинерите е много ясен знак за това," похвали се Цветан Цветанов.

Евелин Банев бе арестуван в средата на май в рамките на международната операция „Кокаинови крале" – срещу организирана престъпна група за трафик на големи количества кокаин от Южна Америка.

По силата на европейска заповед за арест, издадена от съда в Милано, Брендо бе екстрадиран в Италия в края на юли.

По думите му България и Италия планирали бъдещи акции срещу организираната престъпност, под координацията на Европол.

„В предстоящите 6 месеца смятам, че ще имаме доста добри операции, които ще бъдат от съществено значение за сигурността на Европа и разбиването на трансгранични организирани престъпни групи - като започнете от наркотрафик, също така фалшивите банкови карти, скиминг устройства и всичко, свързано с финансовите злоупотреби," поясни Цветан Цветанов.

Карабинерните войски на Италия са създадени през 1814 г. и организационно са структурирани като корпус на Сухопътните войски до 2000 г.

Тогава със закон са издигнати до четвърти вид въоръжени сили, редом със Сухопътните войски, ВМС и ВВС. Те изпълняват едновременно военно-отбранителни и териториално-полицейски функции.

Цветан Цветанов е в Италия в рамките на годишното събрание на световната полицейска мрежа Интерпол. На нея стана ясно, че край италианския град Неапол ще бъде създаден център за обучение на полицаи за противодействие на мафията.

#„Кокаинови крале" #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Евелин Банев #Брендо #Евелин Банев – Брендо #Италия #Интерпол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници