Какво свърши служебният кабинет? Донев с отчет ВИДЕО

Какво свърши служебният кабинет? Донев с отчет ВИДЕО

стоп кадър

A A+ A++ A

Служебният премиер Гълъб Донев с отчет за свършеното от кабинета му.

На открито извънредно заседание на Министерския съвет той настоя пред министрите си, че десетте месеца, в които неговия кабинет, е управлявал, са били изтощителни.

"Ние върнахме центъра за взимането на решения където е неговото място – в България. Отчетът ни съвпада с връщането на изпълнен мандат. Може би до края на отговорностите ни като временна власт остават плюс/минус 24 часа. Не очаквах да се стигне до такава изобретателност в изпитанието, когато казах, че сме в новия сезон на "Сървайвър". Отвън спореха какви са правомощията ни, какъв ориентир следваме в посоката ни на развитие. В последните дни всички говорят за държавата. Мислете за хората. Те са държавата. Не мачкайте и не пречупвайте хората. Този модел вече не работи. Политическата арогантност вече е демоде", обърна се той към задаващото се редовно правителство.

По думите му, изпълнителната власт – избрана или назначена, дължи отчет за начина, по който е управлявала.

"Отчетността е основен принцип на доброто управление, за съжаление това изискване се пренебрегваше от изпълнителната власт, нито един кабинет след 2009 г. не е представил такъв отчет – частичен или пълен", настоя Гълъб Донев.

Според него предсрочните избори са минали спокойно и свободно, а МВР се е справило с основната си цел – да пресече купуването на гласове.

Донев отчете и успехите, постигнати в борбата с незаконното преминаване на българската граница. Предотвратени са около 31 хиляди незаконни опита за нейното нарушаване. В същото време той призна, че само от началото на годината миграционният натиск е скочил с 30% в сравнение със същия период на миналата година.

Служебният пример отчете и борбата на министрите му с галопиращите цени и високата инфлация.

"Предприети бяха мерки за гарантиране на продоволствената сигурност и цените на храните", отбеляза той.

Изплатена бе великденска добавка от 70 лева на над 1 млн. българи, най-уязвимата част от населението ни, допълни премиерът.

"Реален е напредъкът към изграждането на Национална многопрофилна болница за лечение на деца, реално започна и създаването на Спешна медицинска помощ по въздуха. Присъденяването ни към Шенген беше един от ангажиментите на правителството, продължиха интензивните разговори с Нидерландия за откриването на формула, която ни дава увереност, че резервите им спрямо България ще отпаднат. Независимо от наложилото се отлагане, продължава подготовката ни по пръсъдениняването ни към Еврозоната", заключи Гълъб Донев и по негово предложение колегите му гласуваха единодушно отчета.

#Гълъб Донев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай